nieuws

Inbraken worden topman NN te gortig

Archief

Inbraken worden topman NN te gortig

DAT IS PAS/ALWEER 25 JAAR GELEDEN
“De premies voor inboedelpolissen moeten drastisch omhoog en de dekking ervan moet worden beperkt.” Rond die stelling hield Jaap van Rijn, de illustere bestuursvoorzitter van Nationale-Nederlanden, september 1982 een lezing bij de Limburgse Assurantie Club Zuid.
Volgens de toenmalige marktleider waren de resultaten in de schadebranche Brand op dat moment “buitengewoon slecht”. Vooral het toenemende aantal inbraakschades baarde zorgen. Van Rijn meldde de aanwezige tussenpersonen dat verzekeraars kostbaarheden (in huizen én in auto’s) van dekking wilden gaan uitsluiten én dat tarieven per regio (afhankelijk van het inbraakrisico) konden gaan variëren. De brandassuradeuren waren over de premie- en dekkingsaanpassing in gesprek met het ministerie van Economische Zaken, zo tekende AssurantieMagazine 25 jaar geleden op.
Van Rijn maakte in Limburg gewag van een “onder spanning” staande schadebranche en “het schenden van de marktcode”. Oorzaken daarvoor waren in zijn ogen onder meer “de opkomst van de zelfbedieningsverzekeraars” en het grote aantal van achthonderd schadeverzekeraars “die bij een stagnerende vraag allemaal ten minste hun marktaandeel willen behouden”. Hij kan gerust zijn: dat aantal is inmiddels tot zo’n 250 gedaald.
Kamerlid
De Tweede Kamer verwelkomde kort voor Prinsjesdag 1982 een assurantietussenpersoon als lid. Jos van Rey uit Roermond, toen 37 jaar oud, nam namens de VVD zitting in het parlement. Zijn dertien jaar oude NBVA-kantoor telde op dat moment tien medewerkers en een portefeuille met zo’n 1.500 klanten.
Van Rey verliet de politiek in 1998 met de woorden dat “een doorsnee-Kamerlid niets begrijpt van verzekeringen”. Hij verkocht zijn kantoor in 2001 aan Meeùs. Jos van Rey Verzekeringen had toen 25 mensen in dienst, een vestiging in het Belgische Maaseik en een jaaromzet van bijna _ 2 mln.
Assurantiebeurzen
In de zomer van 1982 werkten de besturen van de Amsterdamse en Rotterdamse assurantiebeurs aan een fusie van hun boekingsbureaus. Dat moest de administratie van de in co-assurantie gesloten verzekeringen vereenvoudigen. Het bouwen van één nationale assurantiebeurs was een jaar eerder onmogelijk gebleken. Na twee jaar steggelen werd een samenvoeging in Amsterdam getorpedeerd. Maar de hang naar gezamenlijk voordeel was er nog wel degelijk. De fusie van de boekingsbureaus moest tot een centrale administratieve verwerking leiden.
Ohra in De Bijenkorf
Verder viel er in AM 17 van 16 september 1982 te lezen dat Ohra de eerste verzekeringswinkel had geopend in een vestiging van warenhuis De Bijenkorf. Met een kreet als “Autoverzekeringen kunnen vaak 20% tot 40% goedkoper” werd het winkelend publiek richting Ohra-balie gelokt. Als de proef in Eindhoven zou aanslaan, zou Ohra overgaan tot assurantiebalies in alle Bijenkorf-warenhuizen.
Zo ver kwam het niet. De Bijenkorf deed begin deze eeuw zelf nog een poging met het concept BIJFinance. Moeder Vendex stopte daar twee jaar later mee, evenals met de financiële diensten van V&D. Momenteel hebben alleen de winkelketens Hema en Kruidvat schapruimte vrijgemaakt voor financiële producten.

Reageer op dit artikel