nieuws

IFRS leidt niet tot betere cijfers

Archief

De komst van nieuwe boekhoudregels (IFRS) heeft niet geleid tot beter vergelijkbare jaarrekeningen van verzekeringsmaatschappijen.

Dat stelt PricewaterhouseCoopers (PwC) na onderzoek van de jaarcijfers van 26 grote internationale verzekeraars, waaronder Eureko, ING, Fortis en Aegon. De grootste verschillen zijn er bij de waardering van de verzekeringsverplichtingen.
PwC geeft wel complimenten voor het feit dat verzekeraars de IFRS-regels snel hebben ingevoerd en dat zij nu meer toelichtingen op de cijfers geven dan voorheen. Een goed voorbeeld is de Europese standaard voor de weergave van waarde van de portefeuille en productie van levensverzekeraars (embedded value). “Het draagvlak en de eensgezindheid die reeds is bewerkstelligd, laat zien dat de verzekeringsbranche in staat is om voorop te lopen bij de ontwikkeling van een geloofwaardige alternatieve verslaggevingmethode”, aldus onderzoeker Albert Zoon.

Reageer op dit artikel