nieuws

Ierse verzekeraar Quinn Direct gaat ook in ons land van start

Archief

De tien jaar oude Ierse verzekeraar Quinn Direct gaat nog deze maand van start met een vestiging in ons land. Het bijkantoor in Hoofddorp wordt geleid door twee oudgedienden in de branche: Charles Boeziek en Michael O’Connor. Ook in België wordt binnenkort een filiaal geopend.

De nieuwe verzekeraar in ons land gaat zich onder de naam Quinn Direct via het intermediair (!) toeleggen op de verzekering van bedrijfsmatige risico’s. De directie wordt gevoerd door Boeziek (61), die de brandtekening, productontwikkeling en marketing/com-municatie voor zijn rekening neemt en O’Connor (63) die verantwoordelijk is voor de transporttekening en de opbouw van de aansprakelijkheidsportefeuille.
In de brandtekening beperkt Quinn Direct zich tot de acceptatie van risico’s in het midden- en kleinbedrijf. In de transportbranche wordt uitsluitend gekozen voor de verzekering van landmaterieel en in Overige Varia komen alleen in aanmerking risico’s in de sfeer van productaansprakelijkheid, beroepsaansprakelijkheid en bouwaansprakelijkheid, het segment waarin het moederbedrijf groot is geworden in Ierland en Groot-Brittannië. “Aan de verzekering van bestuurdersaansprakelijkheid wagen we ons voorlopig nog niet”, aldus Boeziek.
Vergunning
De vergunning van toezichthouder DNB is “een paar maanden geleden afgekomen”, vertelt Boeziek. De eerste contacten met Quinn Group dateren van begin dit jaar. “Quinn had al het besluit genomen om verzekeringsactiviteiten uit te breiden naar het continent. Het kwam er dus alleen op aan om de groep ervan te overtuigen dat Mike en ik de juiste mensen waren om daaraan leiding te gaan geven.”
De jonge onderneming wordt gehuisvest in een kantoorpand aan de Beukenhorst in Hoofddorp. “Ik wil graag voor de derde keer het kunstje doen vanuit Hoofddorp, de plaats waar ik ook met Chubb en CNA ben begonnen”, zegt Boeziek met een ongebroken ambitie en eergevoel.
Vooralsnog beginnen hij en O’Connor zonder medewerkers, maar dat zal volgens Boeziek niet lang zo blijven. “Eind dit jaar willen we een premieomzet van _ 6 mln hebben bereikt. Dat houdt in, dat de bezetting dan minimaal verdubbeld zal moeten zijn.”
Moederbedrijf
Het Ierse moederbedrijf Quinn Direct is zelf eveneens nog betrekkelijk jong: tien jaar geleden werd deze verzekeraar opgericht door The Quinn Group, een in 1973 opgerichte fabrikant en toeleverancier van bouwmaterialen. Eigenaar Sean Quinn heeft zijn onderneming in korte tijd kunnen uitbouwen tot een imperium van bedrijven en vastgoed, waaronder een glasfabriek, golfclub en diverse hotels en pubs.
Zijn verzekeraar Quinn Direct zorgt nu al voor de helft van de totale omzet – vorig jaar _ 600 mln premie – en de grootste winstbijdrage: _ 230 mln op een totaal van _ 280 mln, vertelt Boeziek. “De omzet uit schade- en levensverzekeringen is sinds 2000 jaarlijks met meer dan 30% gegroeid; voor dit jaar wordt eenzelfde stijging verwacht.”
Quinn Direct wil nog voor het eind van dit jaar lid worden van zowel het Verbond van Verzekeraars als de Vereniging Nederlandse Assurantie Beurs (VNAB).
Zwerftocht
Door de deal met Quinn Group kwam een eind aan een vier jaar lang durende zwerftocht langs een grote groep van investeerders die Boeziek trachtte te interesseren voor zijn plannen. “Ik ben bij de familie Brenninkmeijer langs geweest, maar heb ook gesproken met Swiss Re, John de Mol en de Amerikaanse investeerder Friedman die nu VNU wil overnemen.”
Ook participeerde Boeziek in de voorgenomen oprichting van het volmachtbedrijf Marine Property, samen met O’Connor, Nico van Es (voorheen Kroller Boom) en Henk van Calcar (voorheen Erasmus), maar hij stapte voortijdig uit. “Het bleek lastig te zijn om het benodigde startkapitaal van ongeveer _ 20 mln bijeen te krijgen. Ik wilde daar niet op blijven wachten.”
Tot begin dit jaar leek het erop dat Boeziek met de Britse verzekeraar Arch Insurance in zee zou gaan. Na een jaar van voorbereiding leek alles leek in kannen en kruiken, totdat aan Boeziek het definitieve contract werd voorgelegd. “Daarin stonden tot mijn grote verrassing dingen waarmee ik onmogelijk akkoord kon gaan.”
De samenwerking met Arch werd daarop afgebroken, waarna Quinn Direct alsnog een eind maakte aan de periode van onzekerheid, aldus Boeziek. “Met Quinn was ik er heel snel uit. Ik heb vrijwel carte blanche om de zaken hier te regelen. Dat is wel een verademing ten opzichte van mijn voormalige Amerikaanse werkgevers die in alles er bovenop willen zitten.”
vanuit Hoofddorp, de plaats waar ik ook met Chubb en CNA ben begonnen.”

Reageer op dit artikel