nieuws

IDM Bank en Leaseconcept introduceren autoleasing zonder fiscale

Archief

bijtelling

Leaseconcept en IDM Bank, beide onderdeel van het ABN Amro-concern, hebben een autoleaseprodukt op de markt gebracht waarmee de fiscale bijtelling van ten hoogste 24% per jaar volledig kan worden ontlopen.
Het nieuwe leaseprodukt Auto-Privé is een combinatie van een doorsnee operationeel leaseprodukt, en een consumptief krediet. Twee belangrijke uitgangspunten zijn: financiering van de auto door de werknemer zelf, én een vergoeding van de zakelijke kilometers door de werkgever.
Binnen het arrangement van Leaseconcept en IDM – beide bedrijven werken samen met het intermediair – wordt met de werknemer een contract gesloten voor leasing van een auto naar eigen keuze. Dit leasecontract bestaat uit een financieringsdeel (huurkoop) en een servicedeel (onderhoud/reparatie, verzekering, wegenbelasting en vervangend vervoer).
De wa/casco-verzekering met variabel eigen risico (f 300, f 500, of f 1.000) brengt Leaseconcept onder bij Turien & Co in Alkmaar, een assuradeurenbedrijf met volmachten van onder meer Alpina en UAP.
Persoonlijke lening
Het financieringsdeel (f 10.000 tot f 50.000) wordt gesloten met IDM, zodat rente (12,1%, 11,5%, of 11,1% effectief per jaar) en aflossing kunnen worden beschouwd als lasten van een persoonlijke lening met een looptijd van ten hoogste zestig maanden.
De betaalde rente is daardoor fiscaal aftrekbaar, en de fiscale bijtelling (20-24%) over de catalogusprijs van de auto komt te vervallen. “De auto is immers niet meer van de zaak”, betoogt Leaseconcept. Het bedrijf verwacht geen ingrijpen door de fiscus met betrekking tot de toegepaste financiële constructie.
Na afloop van het contract gaat de auto terug naar Leaseconcept, die ook het juridisch eigendom heeft. Betaalt de contractant evenwel de slottermijn ter grootte van de restwaarde van de auto, krijgt hij de wagen volledig in eigendom.
Miljoen zakelijke rijders
Op basis van een leasetermijn van 48 maanden, 30.000 tot 40.000 zakelijke kilometers per jaar, en een fiscale heffing van 50% IB kan een rentevoordeel worden behaald van maximaal enkele honderden guldens per maand bij leasing van populaire leaseauto’s.
In ons land zijn er ruim 5,4 miljoen auto’s op de weg. Daarvan gelden 1,1 miljoen voor puur zakelijk gebruik: lease-auto’s 365.000, eigen bedrijfsauto’s 318.000, en zakenauto’s op particuliere naam 417.000.
Volgens Leaseconcept is het Auto-Privéprodukt voor 15% van de 1,1 miljoen zakelijke rijders interessant.
Leaseconcept: “Leuker kunnen we het niet maken”.

Reageer op dit artikel