nieuws

Idee overstromingsverzekering niet nieuw

Archief

Verzekeraars moeten zich volgens staatssecretaris Schultz van Verkeer en Waterstaat flexibeler opstellen ten opzichte van nieuwe woon- en werkvormen op en rond het water. “Nu val je met een huis buitendijks buiten de verzekering. Als mensen zelf bepaalde risico’s willen nemen, zouden zij daar verzekeringstechnisch toe in staat moeten zijn”, aldus de staatssecretaris. Het Verbond van Verzekeraars ziet vooralsnog geen mogelijkheden voor een verzekering van buitendijks onroerend goed. De kosten zouden niet te calculeren zijn. Het Verbond ziet meer in een nationaal calamiteitenfonds, dat door de overheid zou moeten worden opgericht.

Overigens is het idee voor een overstromingsverzekering niet nieuw. Al in 1994 kwam Eurolloyd met een individueel getarifeerde verzekeringsvorm, waarin overstromingen door verschillende oorzaken (zoals het breken van een waterkering, het barsten van de openbare waterleiding of een plaatselijke wolkbreuk) werden gedekt tot een maximum van € 250.000. “Zelfs voor huizen in de uiterwaarden of buitendijks hadden wij een redelijke verzekeringsoplossing gevonden”, aldus directeur Hans van Ommen. Door de invoering van de Wet Financiële Tegemoetkoming bij Rampen en ongelukken werd de polis overbodig.

Reageer op dit artikel