nieuws

Hypotheekstrijd richt zich op lange rentevaste tarieven

Archief

De hypotheekverstrekkers buitelen nog steeds over elkaar heen in de strijd om de klant. Het meest in het oog springt Aegon, bij wie de rente nu voor dertig jaar kan worden vastgezet tegen 4,1%.

De algemene beweging is dat geldgevers inspelen op de groeiende voorkeur van de klant voor lange rentevaste periodes. Die voorkeur is gebaseerd op de verwachting dat de rente komend jaar gaat stijgen. De Nederlandsche Bank signaleerde in de eerste tien maanden van 2005 dat het aandeel van hypotheken met een renteperiode boven de tien jaar is gestegen van 5% tot 13%. De meerderheid van de hypotheken wordt langer dan vijf jaar vastgezet.
De meeste geldgevers hebben de afgelopen weken de korte rentevaste periodes duurder gemaakt, terwijl de lange rentetarieven daalden. Bij Aegon kunnen hypotheken nu ook langer dan twintig jaar worden vastgezet. Het laagste rentepercentage voor die categorie is 4,1%, een tarief dat lager is dan de meeste hypotheekverstrekkers hanteren voor een vijftien jaar vaste hypotheek.
Ook marktleider Rabobank heeft de langste renteperiodes een stuk aantrekkelijker gemaakt. Het 30-jaarstarief is vorige week zelfs met 0,4% verlaagd tot 4,3% (met NHG). Eerder stelde GMAC het 20-jaarstarief al gelijk aan de 10-jaarsrente. Die actie is verlengd, zodat een hypotheek bij de Amerikaanse geldgever nu tegen 4,0% al voor 20 jaar kan worden vastgezet.

Reageer op dit artikel