nieuws

Hypotheekservice van Eigen Huis blijft weerstand oproepen

Archief

Het hypotheekadviserende intermediair blijft zich afzetten tegen de Eigen Huis Hypotheekservice. De belangenvereniging voor huizenbezitters kan zich niet meer als onafhankelijk profileren en zou al helemaal niet moeten pleiten voor het afschaffen van bonussen, vindt de VVHN.

Eigen Huis-directeur Marlies Pernot pleitte onlangs in Het Financieele Dagblad voor afschaffing van bonusprovisies voor hypotheekadviseurs. De Vereniging van Hypotheekadviseurs in Nederland (VVHN) ziet in dat pleidooi een klassiek geval van de pot die de ketel het zwartzien verwijt: “Laat Eigen Huis stoppen met dubieuze uitingen over de hypotheekadviesmarkt. Sinds Eigen Huis zelf hypotheekadviezen geeft en op dezelfde wijze werkt als andere hypotheekadviseurs, kan zij zich onmogelijk nog geloofwaardig als consumentenorganisatie opwerpen. Wees daar eerlijk in”, vindt VVHN-directeur Cees Kielstra.
“Pleiten voor het afschaffen van bonussen binnen de financiële dienstverlening is namelijk niet in het belang van de consument. Integendeel: hypotheekadviseurs ontvangen bonussen van geldverstrekkers en dat is maar goed ook. Een bonus is namelijk extra beloning voor het feit dat een hypotheekadviseur voor de geldverstrekker een duurzame zakenpartner is.”
Volgens Kielstra profiteert ook de consument van een “fijnmazig netwerk van toegankelijk hypotheekadvies”. “Door duurzame relaties tussen adviseur en geldverstrekker is de hypotheekadviseur beter in staat om voor de consument gunstiger voorwaarden en prijzen te onderhandelen. Worden zulke duurzame relaties niet ondersteund door bonusregelingen, dan gaat de consument meer betalen, omdat de efficiency van het ‘hypotheekadvies om de hoek’ omlaag gaat.”
Bonussen
Eigen Huis gebruikt ontvangen bonussen om de gedane investeringen terug te verdienen. “Het jaarverslag van Eigen Huis geeft aan dat deze investering in de miljoenen loopt”, aldus Kielstra. “Ook VEH ontvangt dus bonussen en heeft afspraken gemaakt met geldverstrekkers. VEH is dus gewoon één van de commerciële marktpartijen.” In datzelfde jaarverslag is overigens ook een post ‘nog te betalen bonus medewerkers’ opgenomen à _ 302.000.
De VVHN betwist dat de medewerkers van de Eigen Huis Hypotheekservice, die worden betrokken van Brunel, er geen baat bij hebben om een bepaalde hypotheek vaker te adviseren. “In de wervingsadvertenties van Brunel stond het volgende aanbod: goed basissalaris en een bonusregeling.” Hoewel in die advertenties objectiviteit en onafhankelijkheid worden benadrukt, worden in de functieomschrijving ook genoemd “het verbeteren van cross-selling” en “het realiseren van de eigen commerciële doelstellingen”. Verder wordt als functie-eis genoemd ‘overredingskracht’.
Functioneren
In een schriftelijke reactie meldt Pernot dat medewerkers een vaste prestatiebeloning krijgen bij goed functioneren, onafhankelijk van waar de hypotheken zijn gesloten. “Dat goed functioneren wordt bepaald door twee dingen: de beoordeling van het functioneren als adviseur door zowel de manager als de klant en het aantal gesloten hypotheken”, verduidelijkt Eigen Huis-woordvoerder Hans André de laPorte. Hij beaamt dat de doelstelling van de hypotheekservice is om zo veel mogelijk hypotheken te sluiten. “Bij ons speelt echter geen rol waar die hypotheken dan worden gesloten. We willen zo veel mogelijk sluiten, maar niet bij één specifieke aanbieder. We begrijpen dat wij heel wat over ons afroepen in een branche die gewend is te denken in termen van bonussen, omdat we ons nu eenmaal anders gedragen. Maar we kunnen geen salarissen betalen als we niets verkopen.”
De la Porte brengt in herinnering dat Eigen Huis al jaren diensten biedt aan de leden. “We zijn al in de jaren zeventig begonnen met keuringen en later zijn daar onder meer verzekerings- en taxatiediensten bij gekomen. Hypotheekadvies is gewoon de laatste in dat rijtje.”
De hypotheekservice is overigens opgezet door Erik ter Velde, die per 1 mei is vertrokken als operationeel directeur. Voorlopig neemt Frank Aldewereld zijn taken waar.
Klacht bij AFM
Behalve de VVHN maakt ook Alex van der Sluijs, van EB-bedrijf Good4All, zich druk om de dubbelrol die Eigen Huis speelt. Hij heeft aan de bel getrokken bij toezichthouder AFM. Die stelt zich voorlopig op het standpunt dat de hypotheekservice in een aparte stichting is ondergebracht en dat de rol van Eigen Huis als belangenbehartiger dus niet in het geding is. “Terwijl ze wel gewoon alle binnenkomende leads doorspelen naar deze stichting, maar op hun site dit onderscheid niet maken en onder dezelfde naam werken”, zegt Van der Sluijs.

Reageer op dit artikel