nieuws

Hypotheekportefeuille van Banque Paribas in beheer bij Hypotrust

Archief

Het Rotterdamse facilitair hypotheekbedrijf Hypotrust werkt sinds kort nauw samen met Banque Paribas. In het kader van deze samenwerking gaat de bank haar hypotheekportefeuille in beheer geven aan Hypotrust.

Volgens algemeen directeur Han van Wijk van Hypotrust heeft Banque Paribas het dochterbedrijf Particulier Begeleidings- en Advies (PBA) in het leven geroepen. PBA (dertig medewerkers) distribueert (woning)hypotheken via het intermediair van Hypotrust. “De afkorting stond aanvankelijk voor Private Banking Association, maar die naam mocht uiteindelijk niet worden gevoerd op last van De Nederlandsche Bank”, vertelt Van Wijk.
Verder heeft de bank gekozen voor outsourcing van de hypotheekportefeuille van circa f 350 tot f 400 mln bij het facilitair hypotheekbedrijf. “De eerste tranche is inmiddels ondergebracht bij ons; de rest volgt in de komende maanden”, licht Van Wijk toe.
Productie
Hypotrust zegt vorig jaar vrijwel dezelfde productie als in 1996 te hebben geboekt: 3.800 (4.100) contracten met een totaalsaldo van f 750 (800) mln. De hypothecaire leningen worden gefund door acht geldverstrekkers, waaronder nieuwkomer de Nationale Investerings Bank (NIB), Bank Nederlandse Gemeenten, en GWK Bank.
De hypotheekportefeuille groeide vorig jaar per saldo naar ruim f 2,2 (1,4) mld. “Inclusief de Paribas-hypotheekportefeuille is dat bijna f 2,6 mld, aldus van Wijk.
Hypotrust werkt samen met de verzekeraars Generali, UAP-NieuwRotterdam, Noord-Braband (Delta Lloyd), Monuta, Sterpolis en Falcon. Het hypotheekbedrijf zegt agentschappen te hebben verleend aan zo’n duizend tussenpersonen. Door sanering van het bestand zullen dat er minder worden, aldus Van Wijk. Het aantal medewerkers van Hypotrust bedroeg vorig jaar 57 (46).
Variabele rente
Het rentetarief voor 20 jaars-hypotheken met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) is verlaagd met 0,1% en bedraagt momenteel 6,4%. Het 20-jaarstarief is verder ingevoerd voor alle overige risicoklassen. De Oriëntatie-Clausule is ook aangepast. De geldnemer heeft na een renteverhoging vijf (was drie) werkdagen de tijd vast te zetten op het renteniveau van vóór de mutatie.
Sinds deze maand voert Hypotrust een variabele rente voor alle hypotheken, uitgezonderd de spaarhypotheek, die is gebaseerd op het driemaands Aibor-tarief van nu 3,45%. Dit tarief wordt verhoogd met een risico-opslag van 0,75% (NHG), 0,85% (tot 75% van executiewaarde), 0,95% (75% tot 100% van executiewaarde) of 1,05% (100% tot 125% van executiewaarde). De herziening van de variabele rente heeft elk kwartaal plaats. De geldnemers hebben het recht om tussentijds, zonder kosten, over te stappen op een rentevaste periode van 2, 5 of 10 jaar.
Hypotrust gebruikt voor berekening van de woonquote niet langer een aparte tabel voor tweeverdieners. De woonquote voor tweeverdieners wordt nu vastgesteld op basis van hun inkomens volgens de éénverdienerstabel. De leencapaciteit van tweeverdieners wordt daardoor met circa 10% vergroot, aldus Hypotrust. De minimumleeftijd van 25 jaar voor het volledig meetellen van het tweede inkomen is ook vervallen.

Reageer op dit artikel