nieuws

Hypotheekplaza gelooft in doorbraak van online sluiten

Archief

Het nieuwe online intermediairbedrijf Hypotheekplaza.nl wil met zijn retourprovisieformule 3% van de hypotheekmarkt veroveren. Volgens algemeen directeur Pascal de Koning gaat het concept dankzij het brede aanbod de doorbraak betekenen voor het online sluiten van een hypotheek.

Het Muiderslot is niet de meest voor de hand liggende locatie voor de presentatie van een online hypotheekformule. Toch trokken vorige week vele tientallen branchegenoten naar de middeleeuwse vesting om de lancering van Hypotheekplaza.nl bij te wonen. "Wij huldigen het principe 'de klant is koning'. Dus hadden we een koninklijke ontvangst georganiseerd", licht commercieel directeur Heino Bouman van Hypotheekplaza toe.
Bedenker van de formule is ICT-bedrijf The Future Group, dat drieëneenhalf jaar aan het concept heeft gewerkt. Het bedrijf is eigendom van Pascal de Koning (algemeen directeur van Hypotheekplaza), Bart Timmer, John Ewbank (bekend van vele Marco Borsato-hits) en Jeroen Kreeft. Bouman, die al 25 jaar werkzaam is in de financiële dienstverlening (laatstelijk bij Van Bruggen Adviesgroep), heeft zich een jaar terug aangesloten bij het bedrijf om de uitwerking van het concept verder vorm te geven.
De basis van het concept is dat de klant volledig zelfstandig een hypotheekaanvraag indient via de site, daarbij geholpen door een adviesmodule van softwarebedrijf Euroface. "Het is een consumentenversie van het pakket Finix", zegt Bouman. "Die genereert automatisch een advies, waarbij een top 5 van geldverstrekkers wordt getoond." De klant vult – na inloggen – zelf het klantprofiel en het risicoprofiel in. Dat risicoprofiel wordt bepaald aan de hand van een tiental vragen. Daarna wordt door het adviesprogramma een hypotheekconstructie gekozen.
Om de top 5 van producten te zien, moet eerst een aantal persoonlijke gegevens worden ingevuld, zoals NAW-gegevens, inkomen en de eventuele huidige hypotheek. De meest passende producten worden getoond op basis van rente, voorwaarden en premie. Na het aanklikken van de gewenste geldverstrekker moet de klant vervolgens nog enkele informatievelden invullen, zodat de aanvraag via HDN kan worden verstuurd.
Zelfwerkzaamheid
De klant krijgt tevens te zien welk bedrag hij aan retourprovisie ontvangt. Daarvan moet minimaal 40% worden besteed aan tegoedbonnen van Transavia.com en Siemens. Bij Transavia kunnen de bonnen worden ingezet voor vakantiereizen; via elektronicaketen BCC kunnen de bonnen worden besteed aan Siemens-producten. "De rest krijgt de klant op zijn rekening gestort. Wij noemen dat een zelfwerkzaamheidvergoeding", zegt Bouman.
Van de provisie over de hypotheeklening krijgt de klant 75% terug. Daarbij wordt het deel afsluitprovisie direct uitgekeerd en het deel doorlopende provisie daarna, zoals ook voor een tussenpersoon geldt. De provisie voor de meeverbonden verzekering(en) wordt terugbetaald onder inhouding van een bedrag van _ 500. Kanttekening daarbij is dat voor de klant feitelijk ook een provisieverdientermijn geldt: bij voortijdige beëindiging moet de door Hypotheekplaza aan de geldgever (deels) terug te betalen provisie door de klant worden vergoed. Dit bedrag wordt automatisch van de rekening van de klant afgeschreven. Daartoe moet bij acceptatie van de offerte een machtiging worden ondertekend.
De bonusprovisie blijft overigens in het bezit van Hypotheekplaza. "We zijn wel transparant, maar het vrijgeven van de bonusstructuur gaat ons net te ver", zegt Bouman.
Backoffice
Wanneer de offerte wordt aangevraagd, moet de bezoeker een bedrag van _ 200 betalen. "Het definitief maken van de offerte kost nu eenmaal geld", zegt Bouman. "Dat bedrag wordt weer teruggegeven op het moment dat de hypotheek wordt gesloten." De offerte wordt, afhankelijk van de geldgever, elektronisch of per post toegestuurd.
De klant kan er daarnaast voor kiezen om een taxatie te laten uitvoeren door 5punt20 (vast tarief 0,95%). Voor het notaristraject kan Transacter worden ingeschakeld (vast tarief van _ 665).
Voor de administratie maakt Hypotheekplaza, zelf gevestigd in Zoetermeer, gebruik van het pas opgezette backoffice-bedrijf. De Hypotheekregisseurs in het Groningse Leek. "Het is een bedrijf met vijf medewerkers die de aanvragen verder afhandelen en klanten via e-mail op de hoogte stellen." Mocht een klant gedurende de looptijd van de hypotheek contact willen, dan kan dat alleen via een contactformulier op de site. "Wij nemen in geen geval telefonisch contact op met onze klanten", zegt De Koning.
Vanwege het strikte online karakter van Hypotheekplaza ligt het voor de hand dat de doelgroep bestaat uit hogeropgeleide personen die ervaring hebben met het sluiten van hypotheken. "De verwachting is dat binnen vijf jaar 10% van de Nederlanders bereid is om via internet een hypotheek te sluiten. Wij denken daarom een marktaandeel van zo'n 3% te kunnen bereiken."
Om te voldoen aan de eisen van de Wet identificatie bij dienstverlening (WID), wordt de klant bij de notaris gevraagd zich de identificeren. Een kopie van het identiteitsbewijs wordt vervolgens naar Hypotheekplaza opgestuurd.
VIP-module
Hypotheekplaza meldt op de site een samenwerking met 28 banken en verzekeraars. "Aanvragen voor de buitenlandse partijen lopen via Quarré", zegt De Koning. "Verder zijn er nog partijen, zoals ING Bank, die voorlopig alleen meedoen in onze vipmodule. Zij vinden de rekenmodule conflicteren met hun beleid dat er altijd fysiek contact moet zijn. Een enkeling, zoals WestlandUtrecht, zegt echt 'nee' tegen een samenwerking."
De vipmodule is bedoeld voor hypotheken boven de _ 500.000. Dergelijke aanvragers worden doorverwezen naar de website www.levensloopplanner.nl van advieskantoor Geritz & partners. "Zij stellen een financieelplanningsrapport op, waarvoor _ 2.000 in rekening wordt gebracht. Neemt de klant het advies over, dan krijgt hij dat bedrag terug en treedt vervolgens ons standaard retourprovisiemodel in werking", licht Bouman toe.
Een geldgever als Postbank kan nu nog niet worden aangeboden, maar werkt eraan om het productaanbod geschikt te maken voor sluiten op internet, zegt De Koning. In de regio Den Haag kunnen via Hypotheekplaza vanaf 1 maart ook hypotheken van Rabobank worden gesloten. "Er zijn zeven kantoren die gezamenlijk het intermediair gaan bedienen. Die dienstverlening willen ze uitbreiden."
Voor geïnteresseerde grote bedrijven biedt Hypotheekplaza nog de mogelijkheid tot het afspreken van een 'collectiviteitskorting': werknemers krijgen dan meer dan 75% van de provisie retour.
Geen MoneYou
De Koning is duidelijk over wat in zijn ogen het verschil is tussen Hypotheek plaza en online aanbieders als Bank of Scotland en MoneYou. "Zij hebben op internet veel bereikt, maar ze kunnen niet de hele markt aanbieden. Wij kunnen een representatief deel van de markt tonen. Wel hebben we uiteraard geleerd van eerdere ervaringen. Daarom vragen we bij de offerteaanvraag al een bedrag van _ 200, waarmee de aanvrager zich bindt aan onze site. Er valt namelijk wel serieus geld te halen bij ons en we willen voorkomen dat we honderden offerteaanvragen krijgen, waarvan er maar een paar tot een hypotheek leiden."
Ook schadeproducten kunnen worden gesloten op Hypotheekplaza.nl. "Daarvoor werken we samen met Melching Assuradeuren in Drachten. Die hebben achttien schadevolmachten en een webserver, waar direct online kan worden gesloten. Daar krijgt de klant overigens geen provisie over terugbetaald."
Reclame
In totaal is _ 1,6 mln geïnvesteerd in Hypotheekplaza. "Onze verdere kosten hangen samen met de omzet: maken we meer gebruik van de bedrijven die wij inschakelen, dan betalen we ook meer", zegt De Koning. De doelgroep moet worden bereikt met radio- en tv-commercials die in ieder geval tot mei worden uitgezonden.
De tv-spot, waarin een echtpaar letterlijk wordt uitgekleed door een hypotheekadviseur, heeft al tot irritatie geleid bij onder meer de NVA. Bouman vindt die reactie overdreven: "Het is duidelijk een spot met een knipoog. Een rente van 30% voor dertig jaar vast, dat is toch duidelijk niet realistisch?"
lanceerden vorige week gezamenlijk met een druk op de knop Hypotheekplaza.

Reageer op dit artikel