nieuws

Hypotheekketens overwegen aansluiting op Nationale Hypotheek Databank

Archief

(NHD)

De vier grote hypotheekketens zijn in onderhandeling met de Nationale Hypotheek Databank van softwarebedrijf FDC-computerdiensten over een gezamenlijke aansluiting. Daarmee zou de databank met hypotheektarieven van 65 geldverstrekkers in één klap groeien van driehonderd naar ruim achthonderd aansluitingen.
Volgens Pieter van Os, hoofd opleidingen van FDC-computerdiensten, zijn de gesprekken met De Hypotheker, Huis & Hypotheek, Hypotheek Visie en de NVM Hypotheekshop in een vergevorderd stadium. “Het is even afwachten, maar ik verwacht deze maand nog een beslissing”, aldus Van Os.
Invoerapplicaties
De databank van FDC-computerdiensten ging ruim een halfjaar geleden van start. De gebruikers van het eerste uur waren de 55 hypotheekadvieskantoren van het Financieel Diensten Centrum (FDC), waar ook het softwarebedrijf toebehoort. Volgens Van Os hebben zowel tussenpersonen als geldverstrekkers voordeel van de NHD. “De geldgevers hoeven niet langer rentewijzigingen – en dat zijn er duizenden op jaarbasis – aan elke afzonderlijke tussenpersoon door te geven. Omgekeerd wordt het intermediair niet meer bedolven onder stapels brieven of faxen.”
Gebruikers van de databank NHD betalen geen entreekosten. Wel wordt voor het onderhoud f 295 (ex btw) per jaar in rekening gebracht. “Het onderhoud en het actualiseren van rentepercentages gebeurt nog bij FDC. Daar zijn per dag drie medewerkers mee bezig. We willen nu invoerapplicaties ontwerpen, zodat de geldverstrekkers zelf rentewijzigingen kunnen invoeren. We zijn in gesprek met softwareleveranciers.”, aldus Van Os.
Infrastructuur
Bij de oprichting verkondigde FDC-computerdiensten dat er zeker tweeduizend aansluitingen nodig waren om uit de kosten te komen. Het zijn er nu driehonderd. “We gingen enthousiast van start, maar daarna was het een tijdje stil rond NHD”, geeft Louis van Os, directeur van FDC en vader van Pieter van Os, toe. “Maar het zijn wel spontane aansluitingen. Zelf hebben we er betrekkelijk weinig aan gedaan; we hebben alleen een aanbieding gedaan in combinatie met het Hypotheek Data Netwerk (HDN).” Tussenpersonen kregen f 150 korting op NHD als zij per jaar minimaal tien offerte-aanvragen via HDN versturen.
De hypotheekdatabank NHD maakt gebruik van de infrastructuur van het Hypotheek Data Netwerk. “Zo hebben we een breder draagvlak. Wie een aansluiting op onze databank wil, hoeft dus geen extra kosten te maken voor de software. Van Os junior geeft toe dat de naam NHD wat ongelukkig gekozen is. “Het lijkt alsof NHD en HDN bij elkaar horen, maar dat is een misverstand. Het zijn twee verschillende grootheden.”
FDC-hypotheekadviseurs
De hypotheekadviseurs van het Financieel Diensten Centrum (FDC) – het moederbedrijf van FDC-computerdiensten – hebben vorig jaar in totaal 6.100 (4350) hypotheken gesloten voor f 1,2 mld (723 mln). Dit betekent een omzetstijging van 57% ten opzichte van 1995. FDC telt momenteel 52 kantoren, binnen twee jaar wil de franchise-organisatie uitbreiden naar tachtig.

Reageer op dit artikel