nieuws

Hypotheekbedrijf ABN Amro is nu goed voor 15% van de markt

Archief

Het gezamenlijke hypotheekbedrijf van ABN Amro heeft vorig jaar voor ruim _ 17 mld aan hypotheken verstrekt. Dat levert het concern een marktaandeel op van bijna 15%, circa 4% meer dan in 2004.

Met een omzetgroei van dik 40% tot _ 17,3 (12,1) mld blijft het concern waarschijnlijk achter Rabobank en ING de nummer drie in hypotheken. Over 2004 kwamen ABN Amro en Bouwfonds (inclusief alle labels) samen nog uit op een marktaandeel in hypotheken van krap 11%.
De hypotheekactiviteiten van ABN Amro zijn vorig jaar ondergebracht in één bedrijfsonderdeel: ABN Amro Hypotheken Groep. Per 1 januari is het hypotheekbedrijf van Bouwfonds geïntegreerd in dat onderdeel. De rest van Bouwfonds (vooral vastgoedontwikkeling) wordt verkocht.
Bij ABN Amro is vorig jaar in ons land de hypotheekproductie met 35% vergroot tot circa _ 9,0 (6,3) mln. Het marktaandeel groeide daarmee naar eigen zeggen tot 7,7%, “mede dankzij succesvolle verkoop via intermediairs.” Wel bleef het aantal vervroegde aflossingen stijgen, wat _ 179 (72) mln aan boeterente opleverde. De hypotheekportefeuille bedroeg vorig jaar gemiddeld _ 44,7 mld. In consumptief krediet zegt ABN Amro met ruim _ 6 mld aan uitstaand saldo nu 25% marktaandeel te hebben.
Met tien grote intermediaire partijen heeft de bank inmiddels weer een samenwerkingsovereenkomst gesloten. Daaronder vallen Huis & Hypotheek, Meeùs, Alpha Hypotheken en Xtensive. “En we zijn altijd met 1.500 middelgrote partijen blijven samenwerken”, voegt woordvoerder Hans van Zon toe.
De bankkantoren boekten in 2005 een provisieomzet uit assurantiebemiddeling van _ 99,7 (96,2) mln (+3,6%).
Bouwfonds
Bouwfonds Hypotheken heeft vorig jaar de hypotheekproductie met 45% opgevoerd tot _ 8,3 (5,8) mld, wat het marktaandeel deed toenemen tot 7% (6%). “Het resultaat steeg sterk, mede door het grote aantal oversluitingen”, aldus de geldgever. Die leverden voor _ 93 (49) mln aan boeterentes op. De hypotheekportefeuille nam per saldo toe tot _ 31,3 (27,6) mld.
Bouwfonds heeft onlangs een onderzoek laten doen onder duizend woningbezitters. Uit deze Hypothekenmonitor blijkt onder meer dat 87% de eindverantwoordelijkheid voor het sluiten van een hypotheek bij zichzelf legt.
De hypotheekadviseur wordt door circa driekwart van de ondervraagden de belangrijkste informatiebron genoemd; internet wordt door circa eenderde geraadpleegd. Bij laag opgeleiden scoort de makelaar hoog.
Verder blijkt dat de aflossingsvrije hypotheek het populairst is onder hoger opgeleiden: 26% van hen heeft zo’n hypotheekvorm. De groep 25- tot 49-jarigen heeft relatief vaak (19%) een spaarhypotheek gesloten.

Reageer op dit artikel