nieuws

Hypotheekbedrijf aanjager premiegroei DBV Leven

Archief

DBV Leven, onderdeel van het Zwitserse concern Credit Suisse, heeft vorig jaar een forse omzetstijging laten zien. Vooral de productie van koopsommen steeg met meer dan een kwart. De sterke groei dankt het Nederlandse filiaal vooral aan zijn hypotheekbedrijf met een nieuwe productie van boven de miljard.

De omzet van DBV Leven kwam uit op e 302,1 (245,1) mln, een groei van 23%. De totale premie steeg met 20,3% tot e 253,6 (210,8) mln. De periodieke premies namen met 11% toe naar e 89,4 (81,0) mln; de koopsommen stegen met 26% naar e 164,2 (129,8) mln. Het aantal polissen groeide met 13,4% naar 168.887 (148.926).
De forse premiegroei dankt DBV Leven mede aan het hypotheekbedrijf. De nieuwe productie (woning)hypotheken passeerde vorig jaar voor het eerst de grens van e 1 mld en kwam uiteindelijk uit op e 1.178 mln. Op de valreep van 2003 werd onder de naam Holland Homes voor e 430 mln aan verstrekte hypotheken gesecuritiseerd.
De nettowinst van DBV Leven steeg van e 2,9 mln in 2002 naar e 4,6 mln in 2003. Het aantal medewerkers pluste met 10% tot 113,7 (103,1) fte’s.
Nieuw platform
De maatschappij wil dit jaar een nieuw administratieplatform voor levensverzekeringen in gebruik nemen. “Hiermee zetten we een stevige stap in de richting van verdere optimalisatie van onze verwerkingsprocessen en ontsluiting van de back-officesystemen voor onze cliënten en hun intermediairs”, aldus de directie in een toelichting op de jaarcijfers 2003.
Over de toekomst van het intermediair is de directie somber, onder meer door de komst van de Wet financiële dienstverlening (WFD). “Professionaliteit zal voor het intermediair een voorwaarde blijken om te kunnen overleven. Het grote tussenpersonenbestand dat actief is, al dan niet aan een verzekeraar gelieerd, zou de komende jaren wel eens kunnen uitdunnen.”

Reageer op dit artikel