nieuws

Hypotheekadviseur dokt f 8.000 onder druk van Consumentenbond

Archief

Een hypotheekadviseur heeft zijn cliënt ruim f 8.000 schadevergoeding moeten betalen. De adviseur die een foutieve woonlastenberekening had opgesteld, werd daartoe gedwongen onder druk van de Consumentenbond.

Volgens de Consumentenbond had de cliënt, tevens lid van deze belangenorganisatie, op grond van de netto woonlastenberekening van de adviseur een hypotheek gesloten bij een financiële instelling. Uiteindelijk blijkt de man per maand f 200 bruto méér te moeten betalen dan hem aanvankelijk was voorgerekend. Het netto verschil komt neer op f 70 per maand, aldus het juli-nummer van de Consumentengids.
De hypotheekadviseur zou tegenover de cliënt hebben toegegeven dat ‘een foutje’ in zijn computerprogramma tot de misrekening heeft geleid. Hij biedt aan de schade te vergoeden tot een bedrag van f 900 en daar bovenop een dineetje voor twee. De cliënt weigert.
De Consumentenbond zegt de hypotheekadviseur erop te hebben gewezen dat hij over alle benodige financiële gegevens heeft kunnen beschikken voor een correcte berekening van de woonlasten. Door zijn toedoen zou de cliënt nu een schade lijden van ruim f 8.000 over de (rentevaste) periode van 15 jaar. De tegenwerping van de hypotheekadviseur dat aan offertes geen rechten kunnen worden ontleend, worden van de hand gewezen. “De rechter zal in veel gevallen een streep halen door zo’n uitsluiting”, stelt de Consumentenbond. De hypotheekadviseur gaat daarop alsnog overstag.

Reageer op dit artikel