nieuws

Hypotheekadministratie ABN Amro mogelijk naar Stater

Archief

ABN Amro is bezig met een onderzoek naar de mogelijkheden van het volledig uitbesteden van de hypotheekadministratie aan Stater. Er werken nu zo’n tweehonderd mensen in de hypothekenbackoffice van ABN Amro.

Stater is voor 60% eigendom van ABN Amro. De bank is feitelijk, via een 40%-belang van Bouwfonds, volledig eigenaar van het grootste hypotheekadministratiebedrijf van ons land. Tot nu toe was de hypothekenbackoffice echter nog niet aan Stater uitbesteed. De bank wil daarover nog deze zomer een besluit nemen.
De uitbestedingsplannen zijn onderdeel van een grootscheepse reorganisatie. De afgelopen jaren is het personeelsbestand al ingekrompen van 27.000 naar 21.400 fte’s. Volgens Joop Hofland, bestuurder bij vakbond De Unie, wordt uit het oogpunt van kostenbeheersing opnieuw het mes gezet in de organisatie. “ABN Amro heeft maar één credo: kostenbeheersing, en dat in weer een nieuw jaar met een aanstaande miljardenwinst. Nog voordat van de ene reorganisatie de effecten zijn afgewacht, staat ABN Amro alweer met de volgende te dringen.” De Unie verwacht dat dit jaar nog eens 2.800 banen gaan verdwijnen, waaronder die van de hypotheekadministratie, goed voor 350 fte’s. “Die banen zullen niet verloren gaan; de medewerkers gaan over naar Stater. Maar zij dreigen er wel op achteruit te gaan in arbeidsvoorwaarden. Dat mag niet gebeuren”, aldus Hofland.
De portefeuille woninghypotheken van ABN Amro bedraagt in ons land naar schatting tussen de # 20 mld en # 25 mld.

Reageer op dit artikel