nieuws

Hypotheek Visie stuurt ons terug het bos in

Archief

Drie ketens van hypotheekadviseurs zijn te vinden op Internet. Volgens Marenna en Joost slagen twee daarvan in hun poging om het medium op de juiste manier te benutten. Alleen Hypotheek Visie blijft hierbij achter. Vreemd genoeg ontbreekt bij alledrie informatie over het benutten van de overwaarde van je huis.

door Joost Steins Bisschop en Marenna van Reijsen
Huis & Hypotheek
www.huis-hypotheek.nl
De Hypotheker
www.hypotheker.nl
Hypotheek Visie
www.hypotheek-visie.nl
We gaan een huis kopen. Wat willen we weten? In ieder geval drie dingen, lijkt ons zo. Het huis, het maximale leenbedrag en de voorwaarden waaronder dat lenen dan geschiedt. Huis, Hoeveel en Hoe; daar zijn we benieuwd naar. Eens kijken of we daarbij geholpen worden. Er blijkt immers steeds dat het geven van informatie, met name binnen de financiële dienstverlening, hoogtij viert op Internet. De handel in informatie en online-berekeningen heeft zijn weg gevonden in de digitale wereld.
Een drietal verschaffers van informatie op dit terrein werd door ons bekeken. En laten ze nu alle drie onafhankelijk zijn. Huis & Hypotheek, De Hypotheker en Hypotheek Visie.
Huis & Hypotheek
De website van Huis & Hypotheek is onderverdeeld in ‘Informatie’, ‘Nieuws’ en ‘Vestigingen’. Onder ‘Informatie’ kan gelezen worden hoe met Huis & Hypotheek stap voor stap een hypotheek opgebouwd kan worden. Verder worden bij ‘Informatie’ vijf verschillende standaard-hypotheekvormen beschreven. Onder ‘Nieuws’ is een nieuwsbrief te vinden. Geen abonnement, maar een aantal artikelen, keurig verborgen achter een pull-down menu. ‘De Vraagbaak’ is bedoeld om een vraag te mailen aan Huis & Hypotheek.
Het laatste wat onder ‘Nieuws’ gevonden kan worden is een woordenlijst met vaktermen. Het is niet duidelijk waarom dit op deze wat onlogische plaats staat.
‘Vestigingen’ geeft onder meer informatie over de voorlichtingsavonden van Huis & Hypotheek. In de agenda is te vinden wanneer en waar deze worden georganiseerd. We krijgen er een beetje het Tupperware-gevoel van. Via een formulier kan een afspraak worden gemaakt met een adviseur.
Hypotheker
Bij de Hypotheker vinden we minder hypotheek-vormen; slechts drie, maar deze worden uitgebreider beschreven dan bij Huis & Hypotheek. De Hypotheker heeft ook een aantal reeds beantwoorde vragen op de site staan. Het zijn er minder dan bij Huis & Hypotheek, maar veel uitvoeriger beantwoord. Geen kwantiteit maar kwaliteit, lijkt hier het motto. In een overzichtelijke tabel presenteert de Hypotheker de actuele hypotheekrente van zo’n 25 instellingen. Er staat een datum bij vermeld zodat de bezoeker kan zien wanneer de gegevens voor het laatst zijn bijgewerkt.
Om de hypotheekkennis te testen, kan de bezoeker bij de Hypotheker een quizje van tien meerkeuzevragen doen.
Hypotheekvisie
Het eerste onderwerp op de site van Hypotheek Visie is ‘Advies & Informatie’. In een geheel andere vormgeving verschijnt een formulier. We kunnen informatie opvragen of een afspraak aanvragen (‘geheel kosteloos’).
Het tweede onderwerp, ‘Wat is Hypotheek Visie?’, bestaat uit drie regels tekst. ‘Wat kan Hypotheek Visie voor U doen?’ bestaat uit globale informatie over hypotheken en sparen. Er worden geen hypotheekvormen besproken, maar dat hebben de collega’s gelukkig al gedaan.
Zoek de verschillen
We bekijken de drie sites aan de hand van de volgende geëmancipeerde casus: een gehuwde man van 40 verdient f 80.000 op jaarbasis, zijn intelligente en jonge (30), beloftevolle vrouw f 100.000. Beiden tariefgroep 2.
Als eerste valt ons op dat op de site van Hypotheek Visie geen online-berekening mogelijk is. De andere twee sites bieden dit wél, met verrassende verschillen. Huis en Hypotheek geeft aan dat het verantwoorde leenbedrag f 596.000 is. De Hypotheker is aanzienlijk royaler: het beschreven stel mag f 814.428 lenen. Een verschil van meer dan twee ton. Tja, wie kunnen we vertrouwen, wie mogen we geloven als zoekende consument?
Huis & Hypotheek geeft aan dat de uitkomsten slechts indicatieve cijfers zijn. Voor een exact advies kan men beter even op bezoek komen. Ook de Hypotheker waarschuwt dat deze berekening nooit een volledig hypotheekadvies kan vervangen en dus slechts een indicatie is. Er wordt geen rekening gehouden met het huurwaardeforfait en lopende financiële verplichtingen. De Hypotheker geeft meer informatie dan Huis & Hypotheek. Toch wordt ook hier een persoonlijk gesprek aangeraden.
De Hypotheker levert links naar partijen als Basenet Wonen, De Huislijn, NVM, Vivenda en Era. We kunnen meteen het woningaanbod in een gewenste woonplaats bekijken. Ook het overzicht van de actuele rentestanden (paar dagen oud) is nuttig. Allemaal voorbeelden van informatie die wel eens van pas zou kunnen komen, gegeven de vragen van de bezoeker (huis, hoeveel en hoe?). We kunnen op een snelle wijze een eerste indruk krijgen van verschillende hypotheekvormen en berekeningen maken om de maximale leencapaciteit te berekenen. Daar kan een telefoontje niet tegenop.
Conclusie
Natuurlijk is er ruimte op Internet voor een of meerdere partijen die alles vertellen over huizen en hypotheken. En, inderdaad, onafhankelijk. Er komt genoeg informatie op ons af, in het doolhof snakken we naar een gids. En het liefst eentje die niet meteen 48 uur leespauze aanvraagt, maar onmiddellijk reageert. En die let op dingen waar we zelf misschien niet meteen aan gedacht hadden.
Het kenmerkende van dergelijke sites is ook dat ze maar weinig kansen krijgen bij de passanten. Een hypotheekadviseur is geen bakker waar je iedere dag naar toe gaat.
Dus wat verwacht je? Je verwacht dat de sites volledige, objectieve, vertrouwenwekkende en verleidelijke informatie verschaffen. Als missionarissen verkondigen ze het geloof van koop en leen; zendeling Hypotheek Visie slaagt er dan met verve in om koopgrage inboorlingen gedecideerd terug de bossen in te jagen.
Blijven over Huis & Hypotheek en De Hypotheker. We maken er geen wedstrijd van, daar gaat het niet om. Het afsluiten van een hypotheek is typisch een beslissing die je een zeer beperkt aantal malen in je leven neemt, en waar je, na het afsluiten, een groot deel van je leven mee te maken krijgt. Een belangrijke beslissing dus. Het is logisch dat dit proces niet in zijn geheel wordt afgewikkeld op Internet. De truc is om de mensen naar je analoge bakstenen winkel te lokken, om in een ouderwets gesprek van mens tot mens toe te slaan. Internet als instrument om je eerste klantencontact te leggen.
De huizenmarkt is nog volop in beweging. De stormloop op hypotheekverschaffers duurt voort. Wat ons opvalt, is dat geen van de sites vraagt om onze bestaande hypotheek die gebaseerd is op een bepaalde waarde van het huis die inmiddels misschien wel verdubbeld is. Daar zit toch een mooie ruimte voor al diegenen die een tweede hypotheek willen nemen om die eerste boot te financieren. Het is maar een idee.
Nogmaals, een hypotheekadvies-site is niet een bestemming die je snel in je bookmarks opneemt. De ontmoeting is als een orkaan: kort en hevig, en je moet hopen dat je na afloop een huis hebt. Nu gaat er een zacht ruisend windje over je heen. Zet aan, die windmolens. Pak ons maar.
Group in s-Hertogenbosch.
Beoordeling hypotheekketens
Hier volgt een schematisch overzicht van de gebruikelijke criteria. Huis & Hypotheek De Hypotheker Hypotheek Visie Vorm Overzichtelijke homepage, duidelijke site-map Overzichtelijke site, frame met (te)veel keuzes Niet professioneel Inhoud Titels van de onderwerpen dekken de lading niet altijd Relevante informatie, actuele rentestanden Prachtige site als je geen tijd hebt: zeer beperkte inhoud Mediumgebruik Twee berekeningen: maximaal hypotheekbedrag en bruto/nettomaandlasten Een berekening voor zowel het maximale hypotheekbedrag als bruto/nettomaandlasten Valt niets te berekenen Prikkel Online-berekening Online-berekening. Links naar andere Web-sites (moet beter). Uitgebreide uitleg. Nauwelijks Betrokkenheid Mailen naar een specifieke vestiging of naar webmaster via invulformulieren. Binnen 48 uur antwoord op een vraag beloofd. Mailen via formulieren voor aanvraag informatie of afspraak. Feedback-mogelijkheden niet gegroepeerd. Formulier voor het aanvragen van informatie of maken van een afspraak. Snelle reacties op mail.

Reageer op dit artikel