nieuws

Hypotheek Visie is voor 40% eigendom van SNS Reaal

Archief

Naar nu blijkt, heeft Reaal al vijf jaar een 40%-belang in Hypotheek Visie. Volgens de prospectus die SNS Reaal in het kader van de beursgang heeft gepubliceerd, waren er ook belangen in andere ketens, maar zijn die verkocht.

“Het algemene beleid is dat Reaal Verzekeringen geen aandelenbelangen in franchiseketens meer nastreeft”, meldt de prospectus. “De afgelopen jaren zijn de meeste deelnemingen verkocht.” De ketens brengen bij Reaal 35% van de levenproductie binnen.
“Het aandelenbelang van Reaal is er al jaren”, meldt Hypotheek Visie. Hypotheek Visie Centrale is volledig eigendom van HVC Beheer, dat weer onder A.A.P.J. Vanden Bol Beheer valt. De aandelen in die BV zijn in handen van Hypotheek Visie-directeur Anton Vanden Bol (60%) en Reaal Invest (40%).
De aandelen in de keten kwamen in 2001 vrij, toen investeringsmaatschappijen Alpinvest en NIB Capital zich terugtrokken. Vanden Bol kocht toen 60% van de aandelen en SNS Reaal nam de overige 40% voor zijn rekening. Volgens het concern zijn er geen productieafspraken gemaakt: “Het afgelopen jaar is voor het eerst enigszins productie naar ons gebracht. Vanden Bol wilde de formule niet verkrachten. ‘Als jullie er niet instappen, ga ik gewoon naar een ander’, liet hij weten.” SNS Reaal verwacht dat de waarde van verkoopnetwerken de komende jaren zal stijgen.
Distributie
Bij SNS Reaal komt 12% van de nieuwe levenproductie binnen via het directe kanaal, verdeeld over SNS Bank (11%) en internet (1%). In Schade is ruim een kwart van de totale premieomzet afkomstig uit de directie distributie: 13%, circa _ 42 mln, gaat via internet (Proteq) en een even groot deel wordt gesloten bij SNS Bank. Eerder werd al bekend dat de vorig jaar gelanceerde internetmodule SNS Snelverzekeraar nu 20% van de schadepremies die via SNS Bank binnenkomen, voor zijn rekening neemt.
De grootste tien tussenpersonen waarmee het concern samenwerkt, zijn goed voor 18% van de intermediaire hypotheekproductie, omgerekend zo’n _ 700 mln, en 24% van de levenproductie.
Het aantal kantoren dat een volmacht heeft van Reaal is inmiddels opgelopen tot 130. Die waren vorig jaar goed voor _ 140 mln aan schadepremies. “We richten ons op het vergroten van het productievolume per volmacht”, zegt Reaal. “Volgens onderzoek van IG&H waren wij in 2004 bij 30% van alle volmachtkantoren de belangrijkste volmachtgever.”
Proteq
Proteq Direct boekte vorig jaar _ 69 mln aan brutopremies, afkomstig van 400.000 klanten. Komend jaar moet het productievolume onder meer worden vergroot door het intermediair een zogeheten whitelabel-oplossing te bieden. Die wordt gebaseerd op een module die eind vorig jaar in het directe kanaal is geïntroduceerd, waarbij klanten het offerte-, acceptatie-, schade- en wijzigingsproces vanuit huis kunnen regelen. Daarnaast moeten meer samenwerkingen als die met Kruidvat gestalte gaan krijgen.

Reageer op dit artikel