nieuws

Hypotheek in derde kwartaal 11% hoger dan vorig jaar

Archief

In het derde kwartaal van dit jaar zijn 124.000 woninghypotheken gesloten, meldt het CBS. Dat is een fractie minder dan in dezelfde periode vorig jaar (125.000). Het gemiddelde bedrag van een nieuwe hypotheek is ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar met 11% gestegen tot ( 341.580.

De stijging van het gemiddelde hypotheekbedrag hangt samen met de stijging van de gemiddelde woningprijs. Die is de laatste vier kwartalen met 8% gestegen tot ( 422.000. Vergeleken met het tweede kwartaal van 2001 is de gemiddelde hypotheeksom gestegen met 4%.
De daling in het aantal nieuw gesloten woninghypotheken is met 1% veel minder sterk dan de afgelopen twee jaar het geval is geweest. Vorig jaar was de daling groot doordat het aantal oversluitingen flink was afgenomen als gevolg van de stijgende hypotheekrente. Die rente vertoont in het derde kwartaal een lichte daling tot 5,8%. Eind 2000 bedroeg de rente nog 6,2%.
De totale hypotheekschuld is nu ( 670 mld; de schuld per woning bedraagt gemiddeld ( 224.800.

Reageer op dit artikel