nieuws

Hypotheek Data Netwerk ‘dekt’ 70% intermediaire produktie

Archief

Binnen enkele maanden zullen de voornaamste met tussenpersonen samenwerkende geldverstrekkers zijn aangesloten op het Hypotheek Data Netwerk (HDN). Dit datanetwerk is sinds eind vorig jaar operationeel.

Het HDN is een voortzetting van het (proef)project Hypotheek Aanvraag Afhandelings Systeem (HAAS), waarmee Bouwfonds Hypotheken vorig jaar enkele maanden heeft geëxperimenteerd.
De proef verliep succesvol en het communicatiesysteem werd tot standaard voor de hypotheekmarkt verheven. Zes geldverstrekkers voegden zich bij het Bouwfonds: PVF Hypotheken, ABP Hypotheken, Postbank, NOG, Hooge Huys, en Hypotrust. Inmiddels hebben HNG Hypotheken, Westland/Utrecht en Zwolsche Algemeene ook de stap gewaagd en zich achter de initiatiefnemers geschaard.
In de ‘wachtstand’
Een tiental banken en verzekeraars staat vooralsnog in de ‘wachtstand’, zegt voorzitter B. Fros namens het bestuur van de in augustus dit jaar in het leven geroepen coöperatieve vereniging HDN. Zij willen onder meer de per 1 januari te starten tweede fase van het HND-project afwachten: het standaardiseren van het berichtenverkeer. Onder hen bevinden zich gerenommeerde marktpartijen als ABN Amro, ING Bank, en Nationale-Nederlanden. “Als deze instellingen zijn aangesloten, hebben we een dekking van 60% tot 70% van de intermediaire hypotheekmarkt”, aldus Fros.
Van de zijde van het intermediair zijn begin deze maand 788 kantoren aangesloten die grotendeels deel uitmaken van de diverse landelijke hypotheekketens. Het intermediair wordt in rap tempo aangesloten als gevolg van onder meer de verhoogde inspanningen van ABN Amro, Bouwfonds en Postbank. “Voor het einde van dit jaar zullen rond de duizend tussenpersonen zijn aangesloten”, voorspelt Fros.
Het intermediair heeft een adviserende stem naar het HDN-bestuur via de Participantenraad, waarin leden van zeven organisaties zitting hebben: FDC, Huis & Hypotheek, De Hypotheker, Hypotheek Visie, NVM Hypotheekshop, PCL Software, en de adviesorganisatie o/g VBO. Tot voorzitter van de Participantenraad is gekozen directeur H.N. Nusmeijer van De Hypotheker.

Reageer op dit artikel