nieuws

Huizenmarkt telt minimaal een miljoen potentiële starters

Archief

Ongeveer één miljoen huurders zouden hun eigen woning willen kopen als de netto maandlasten gelijk blijven, blijkt uit onderzoek in opdracht van het Waarborgfonds Eigen Woningen.

De ‘calculerende burger’ denkt hierdoor een goede spaarpot te creëren en meer vrijheid te krijgen. Per saldo heeft ons land 1,2 miljoen koopwoningen meer nodig om aan de wensen van de Nederlandse huishoudens te voldoen, is een van de conclusies uit het onderzoek, dat is gedaan door Maurice de Hond.
Van de huurders wil 38% de huidige woning kopen als de netto woonlasten hetzelfde zouden blijven. Het aandeel ‘koop’ zou in dat geval niet zoals nu 55% van de woningvoorraad zijn, maar 72%. Karel Schiffer, algemeen directeur van het waarborgfonds: “Die grote voorkeur zien wij niet alleen bij de huidige bewoners, maar ook bij starters terug. Maar liefst 70% van de starters wil een koopwoning. Er is dus duidelijk sprake van een behoorlijke mismatch in de Nederlandse woningmarkt.”
Kopers zijn volgens het onderzoek meer tevreden met hun woning dan huurders. Ook blijkt dat huurders die willen kopen gemiddeld meer huur betalen dan huurders die geen koopplannen hebben.

Reageer op dit artikel