nieuws

Huis & Hypotheek werkt zich uit de rode cijfers

Archief

Franchiseketen Huis & Hypotheek werkt gestaag aan de uitbreiding van het aantal kantoren. Dit jaar zijn er dertien bijgekomen, waarmee het totaal op 72 is gekomen. De omzet is daardoor in de eerste acht maanden met 15% gestegen. “We hopen dit jaar uit de rode cijfers te komen”, zegt algemeen directeur Niek Nusmeijer.

Onlangs zijn vestigingen geopend in Eindhoven, Heerhugowaard, Horst, Schoonhoven en Veenendaal. Eind dit jaar wil Huis & Hypotheek in totaal 75 kantoren hebben. Dat gaat volgens Nusmeijer wel lukken: “Er zitten nog acht nieuwe kantoren in de pen, die dit jaar of volgend jaar open gaan.” Toch zijn er vorig jaar ook vestigingen gesloten. “Dat waren nevenvestigingen van franchisenemers, die liever vanuit één kantoor wilden gaan werken. Zo is in Middelburg een vestiging gesloten.” Binnenkort gaat in Bovenkarspel om dezelfde reden een kantoor dicht.
Huis & Hypotheek heeft in de eerste acht maanden van dit jaar 15% meer productie geboekt dan vorig jaar, toen de hypotheekomzet uitkwam op e 1,2 mld. “Die groei is vooral te danken aan de nieuwe kantoren”, aldus Nusmeijer. De resultaten van de keten zijn eveneens verbeterd sinds hij begin 2003 als algemeen directeur en aandeelhouder het roer nam. Samen met oprichter Marc Kuipers nam hij het bedrijf toen over van Esperion. “Toen wij Huis & Hypotheek kochten, was het een verliesgevend bedrijf.” Hoe verliesgevend wil Nusmeijer niet zeggen. “Doordat er minder kantoren waren, namen de inkomsten af en was het verlies aanzienlijk. Nu zijn we zover dat we maandelijks weer winst draaien. We zijn bijna uit de rode cijfers.” In 2002 werd via de Huis & Hypotheek-kantoren voor iets minder dan e 1 mld aan hypotheken verkocht.
Van de aangesloten kantoren is 40% verbonden aan een makelaarskantoor. Kandidaat-franchisenemers moeten in elk geval ruime ervaring hebben in de assurantiebemiddeling. “Wij gaan niet in zee met starters”, zegt Nusmeijer, die bij het intermediair de laatste tijd meer animo ziet om zich bij een keten aan te sluiten. Dat is in het oosten van het land blijkbaar minder, want daar heeft Nusmeijer moeite om franchisenemers te vinden. Dat probleem speelt vooral in Overijssel: daar is alleen in Zwolle een Huis & Hypotheek-vestiging.

Reageer op dit artikel