nieuws

Hoogleraar lanceert plan voor woonwaardeverzekering

Archief

Als het aan Piet Eichholtz, hoogleraar Bouw- en Vastgoedeconomie aan de Universiteit van Amsterdam ligt, kan straks bij het tot stand komen van de hypothecaire financiering tevens een verzekering tegen waardedaling van een woonhuis worden gesloten.

Eichholtz stelt in het financiële maandblad Cash dat een woonwaardeverzekering de huiseigenaar zou moeten beschermen tegen (forse) waardedalingen zoals in de jaren 1978 tot 1982, toen de gemiddelde prijs met ruim 32% inzakte.
Optiestrategieën
Het aanbieden van een woonwaardepolis wordt volgens de hoogleraar mogelijk als verzekeraars dit risico kunnen afdekken met optiestrategieën. Deze opties zouden door marketmakers kunnen worden aangeboden op basis van een prijsindex van koopwoningen en/of beursgenoteerde woonfondsen. Daarmee zou dan een (nieuwe) optie- en termijnmarkt worden gecreëerd.
Deze prijsindex moet tot op wijkniveau in kaart worden gebracht, een basisvoorwaarde voor het plan, aldus Eichholtz. “Men kan niet volstaan met het verkopen van verzekeringsproducten op basis van een landelijke index. Het basisrisico zou eenvoudigweg te hoog zijn. Maar de laatste jaren is de techniek zo vergevorderd en er is zoveel wetenschappelijk literatuur voorhanden dat het vaststellen van een betrouwbare index tot op stadsdeel-, postcode of buurtniveau mogelijk is.”
Geesten rijper
In theorie is een woonwaardeverzekering volgens Eichholtz rendabel als het marktrisico van de gehele huizenmarkt kan worden afgedekt. Verzekeraars zouden via contracten op een optie- en termijnmarkt hun risico’s moeten kunnen herverzekeren. Op zo’n optie- en termijnmarkt zouden alleen verzekeraars en institutionele beleggers actief kunnen zijn.
Hoewel het theoretisch nu al mogelijk is, zal een woningwaardepolis nog wel even op zich laten wachten, meent Eichholtz. “Ik denk dat de geesten nog wat rijper moeten worden. In Amerika duiken de eerste vastgoedderivaten al op. In Chicago wordt verloedering van een woonwijk tegengegaan door een optieregeling voor bewoners. Zij hoeven niet meer bang te zijn voor waardedaling van hun huis, omdat de buurt achteruitgaat. Het gevolg is dat ze er blijven wonen. Ook de bank Merill Lynch is bezig met het ontwikkelen van een woonwaardeverzekering.”
Bij de introductie van een woonwaardeverzekering op basis van opties zal wel voorzichtig te werk moeten worden gegaan, meent Eichholtz. “Een verzekering op basis van opties klinkt veel mensen risicovol in de oren. Het is net als met clickfondsen. Die zijn ook gebaseerd op optiestrategieën, maar dat blijkt niet uit de naam. Marketeers zullen voorzichtig moeten zijn als ze deze verzekering aan de man brengen, want het woord ‘optie’ schrikt veel mensen af.”

Reageer op dit artikel