nieuws

HomeCare wordt belangenvereniging

Archief

De Hoornse eenmanszaak HomeCare Formule is gestopt als commercieel bedrijf en heeft zichzelf omgedoopt tot Belangenvereniging voor Hypotheekhouders (BVH).

“Pure noodzaak”, vertelt oprichtster Anja van de Brug. “We kregen bij de gevestigde orde geen poot aan de grond. Wij wilden één vast tarief invoeren voor alle verplichte kosten die bij de aan- en verkoop van een huis komen kijken. Daar was men echter niet van gediend.”
De ommezwaai naar een belangenvereniging komt Van de Brug goed uit. “Wij willen dat in de Wet Financiële Dienstverlening (WFD) een verplichte bouwkundige keuring bij de aan- of verkoop van een huis wordt opgenomen. Als commercieel bedrijf hoef je bij de politiek niet aan te komen. Nu is dat makkelijker en hebben we onze wensen ten aanzien van de WFD bij de VVD neergelegd.”
Van de Brug runt de belangenvereniging samen met Anja Bolhuis. Beiden verbazen zich over het gebrek aan zorgplicht, zodra de hypotheek gesloten is. “De zorgplicht van de geldverstrekkers blijkt alleen te gelden op het moment van de hypotheekaanvraag, nadien totaal niet. Indien men de aankoop van een auto wil financieren, moet men een hoop overleggen. Maar huizen laten de geldverstrekkers zo kopen, daar men toch van 85% van de executiewaarde uitgaat. De koper denkt door de taxatie meer te weten dan in de werkelijkheid. Doch een taxateur is geen bouwkundig ingenieur. Het in art. 17 gestelde van het Nieuw Burgerlijk Wetboek wordt onvoldoende nageleefd, want hierin wordt gesteld dat de verkoper een meldplicht heeft en de koper een onderzoeksplicht. De beste manier hiervoor is de bouwkundige keuring. Dit wordt echter door de makelaars tegengewerkt.”

Reageer op dit artikel