nieuws

Heuperman slachtoffer van machtsstrijd in Arag-top

Archief

Ruim een jaar na zijn aantreden als topman van het internationale Arag-concern in Duitsland, heeft Paul Heuperman (44) besloten op te stappen. Officieel gaat het om een verschil van opvatting over het te voeren beleid, maar veel eerder lijkt het te gaan om een machtstrijd met eigenaar Paul-Otto Fassbender.

Begin deze week heeft Paul Heuperman zijn zetel afgestaan aan eigenaar en president-commissaris Fassbender, die de functie van bestuursvoorzitter van Arag-Rechtsschutz tijdelijk zal vervullen. Heuperman stond op dat moment al korte tijd op non-actief. Fassbender maakte het opstappen van de Heuperman bekend tijdens een persconferentie in Düsseldorf. Heuperman stapt eveneens op als president-commissaris van Arag Nederland.
Volgens bronnen in Duitsland zou het de door de voormalige topman van Arag-Nederland ingezette koerswijziging zijn geweest die hem nu de das om doet. “Hij wilde bij Arag Duitsland meer de nadruk gaan leggen op het rechtsbijstandbedrijf, maar dat streven van hem werd hier door de directieleden van de niet tot de core-business behorende bedrijfsonderdelen bepaald niet met applaus ontvangen”, aldus een Duitse collega. Heuperman zelf noemt deze lezing onzin. “Ik ben geruime tijd samen met de aandeelhouder bezig geweest om de huidige strategie van Arag Rechtsschutz te bepalen. De heer Fassbender heeft bovendien na mijn vertrek gemeld dat de huidige strategie gehandhaafd zal blijven”. Volgens Heuperman heeft zijn vertrek meer te maken met het feit dat Arag een echt familiebedrijf is. “Ik zie dan ook enige parallellen met het plotselinge vertrek destijds van Arie van der Zwan bij Vendex, onder druk van Anton Dreesmann”. Bij zijn vertrek eind 1998 werd al gesteld dat Heuperman zich in een wespennest stak door de leiding over het van oudsher Duitse verzekeringsconcern op zich te nemen. Voor zijn komst woedde er een heftige vete tussen de diverse deelnemende familieleden “Ik gaf me zelf destijds 50% kans op slagen”, aldus Heuperman.
Direct na het bekend worden van zijn opstappen in Duitsland werd de Arag-topman reeds benaderd voor directiefuncties in Nederland. Hij wil niet zeggen of daar ook verzekeraars tussen zaten. “Het verbaasde me wel dat er zo snel op mijn vertrek werd gereageerd. Daaruit blijkt maar weer het grote tekort aan topmensen in Nederland.” Volgens Heuperman is het voor de hand liggend dat hij terugkeert naar Nederland.
Paul Heuperman: “Parallellen tussen mijn situatie en die van Arie van der Zwan destijds bij Vendex”.

Reageer op dit artikel