nieuws

Het maken van de campagne

Archief

Een nieuwe campagne begint met de keuze voor een gerenommeerd reclamebureau. Doom&Dickson, in 2005 dankzij Wehkamp, Amstel en Hema uitgeroepen tot reclamebureau van het jaar, is dan een logische keus. Die hebben op het NVA-kantoor in Amersfoort een presentatie gehouden waarin ze zeven richtingen aangaven waar de campagne heen kon gaan. De NVA heeft er daar twee van laten uitwerken. Uiteindelijk is er gekozen voor het NVA-specialistenteam met als slogan: De NVA-specialist houdt je financieel gezond.

Of het dan ook zo wordt als beoogd, valt of staat met de keuze van de regisseur. Dat wordt in dit geval Yani, een specialist in humor in reclame. Denk aan het jongetje in de Calvé-reclame met Dick Advocaat, of der Rudi met z’n Biertje in de Heineken-commercial. “Humor is als je jongeren wil trekken in een spot onontbeerlijk”, zegt Irene Okkerman van de NVA. “Dus er moet een typetje in. Maar die moet wel een serieus gevoel geven. En ondertussen is er wel overleg met de ledenraad. Het moet door en voor de leden gedragen worden.”
Volgens regisseur Yani is een ziekenhuis te veel ziekenhuis en een kantoor te veel kantoor. Een drukkerij biedt uitkomst. De NVA daarentegen vindt de hoofdrolspeler weer te jong en iets te vrolijk. Een zogeheten recast blijkt niet nodig, het kan met grime opgelost worden.
Uiteindelijk kunnen de opnames beginnen. Er wordt voor gekozen om het geheel in één weekend op te nemen. Het eind van de spot moet het eerst worden geschoten, want van de arbeidsinspectie mogen kinderen op zondag niet werken.
In aanwezigheid van voorzitter Bob Veldhuis, directeur Niels Mourits en Irene Okkerman, allen van de NVA, wordt alles opgenomen. Ze vinden het belangrijk dat ze bij alle fases van het project zijn betrokken. Van het moment van opname, tot aan de gemonteerde versie: “En dan nog zijn de uiteindelijke 45 seconden die het oplevert een verassing”, zegt Irene Okkerman. “Flitsend, luchtig, maar niet ridicuul.”

Reageer op dit artikel