nieuws

Het is weer zorgcampagnetijd

Archief

Door Richard Vroom

De zorgcampagne voor 2008 is in de tweede helft van oktober goed op gang gekomen en afgelopen week in een hogere versnelling gezet. De gezondheids- en polischecks zijn niet van de lucht. In sommige gevallen blijken verzekeraars in hun voorbereiding op deze najaarscampagne exact dezelfde thema’s te hebben gekozen.
FBTO had dit jaar een opmerkelijk initiatief. In het verlengde van de vertrouwde werkgeverscollectiviteiten, de belangengroepencollectiviteiten (zoals voor diabetici en senioren), consumentencollectiviteiten (Kruidvat-klanten), kwam de ‘vrije jongen’ van Achmea – zonder het zo te noemen – met een verzekeraarscollectiviteit. Bezoekers aan de internetsite van FBTO konden, louter door zich aan te melden, meewerken aan een actie om samen de zorgpremie te verlagen. Wat te denken van een verzekeraarscollectiviteit? Je kunt ook redeneren: dan ben je terug bij ‘Af’. Immers, wat is de onderlinge verzekering anders dan een verzekeraarscollectiviteit?
FBTO ondersteunde het initiatief veelvuldig op de radio met spotjes van hun ‘eigenste’ Normaal-icoon Bennie Jolink: “Ik hoor nergens bij. Ik werk niet bij een bedrijf, ik zit niet bij een voetbalclub, …of bij een roeivereniging. Kan dat nou niet anders?” Natuurlijk kon dat anders, want volgens FBTO is de oplossing altijd simpel. “Zorgpremie verlagen kan je zelf”, aldus Jolink. De premieteller daalde gestaag van de oorspronkelijke _ 94,50 per maand naar _ 85,00 op zondag 4 november, de slotdag van de inschrijving. De dag erna zou FBTO de premie voor 2008 gaan vaststellen. Wie op maandag 5 november een premieberekening ging maken, kon vaststellen dat de basispremie uiteindelijk was vastgesteld op _ 84,75. Een prachtig toneelstukje.
Verbeteren
Veel zorgverzekeraars kiezen als insteek hun grote betrokkenheid bij de zorgverlening zelf. Agis afficheert zich niet voor niets als ‘De Zorgverbeteraar’ en heeft nu onder meer een tv-reclame over fysiotherapie. “Willen is niet meteen kunnen, maar het helpt wel. Kijk, de patiënt moet z’n best doen, maar ik ook”. En: “Zoals een fysiotherapeut zijn patiënt vooruit helpt, zo helpt Agis de gezondheidszorg vooruit. Voor u.”
CZ is actief met korte probleemstellingen in de radioreclame. “Als mijn knie een paar dagen dik blijft?” en “Als je vecht voor je leven, kan je zorgverzekeraar dan een internationale topspecialist regelen?” Natuurlijk kan dat. Want CZ predikt immers ‘Zorg kan altijd beter’.
Ohra probeert heel gericht diverse doelgroepen aan te sturen. Er zijn zes weggeefpakketjes voor respectievelijk studenten, singles, duo’s, jonge ouders, gezinnen alsmede 50-plussers. De mensen van Ohra denken tegenwoordig aan alles. Zij projecteren hun eigen ervaringen op de dekking van de diverse verzekeringen. Zo komt er voor de senioren Viagra in de zorgpolis. Dat element komt ook aan de orde in de nieuwe televisiereclame. Aan het eind van dat filmpje zie je twee personeelsleden van Ohra bij de zelfbedieningsbalie in het bedrijfsrestaurant. “Zeg Wim, die Vigra in jullie pakket. Is dat jouw idee?”, vraagt een vrouw aan de naast haar schuivende mannelijke collega van middelbare leeftijd. “Oh, nee,nee,nee. Alsjeblieft niet zeg, nee,nee,nee”, reageert hij ongemakkelijk. Het ligt er niet zo dik bovenop als bij André van Duin, maar (wat een toeval!) de vrouw scoort niet een plakje kaas of zoiets, maar heeft zojuist een warme worst in de tang gevat.
Goede verwijzing
Zilveren Kruis Achmea is met diverse uitingen actief. Zowel op de radio als op televisie is een reclame opgehangen aan het fenomeen ‘hartcontrole op afstand’. Op televisie wordt dat over het voetlicht gebracht met (quasi?) amateurvideobeelden van iemand met een chronisch hartfalen, die toch nog van alles kan gaan ondernemen, omdat de toestand van zijn hart op afstand kan worden gecontroleerd. “Volg je hart samen met Zilveren Kruis Achmea”, luidt de boodschap. De spot eindigt met een lange slagzin in beeld: ‘Haal het beste uit jezelf. Haal het beste uit de zorg’.
Wat ze bij Zilveren Kruis goed hebben geregeld, is de ‘opvang’ van de verwijzing in de radioreclame naar www.50pluscheck.nl. Omdat luisteraars ook zouden kunnen denken dat ze www.vijftigpluscheck.nl moeten intikken, komen ze ook in dat geval direct op de goede plek terecht.
Bewegende kinderen
Het andere filmpje van Zilveren Kruis is gericht op de jeugd. Het heet ‘The final’, het einddoel van kinderen die met vrolijke dansen bezig zijn. Trots toont een jongen de door hem gewonnen beker. Een danslerares legt uit dat het een initiatief betreft van de gemeente Rotterdam en lokale scholen om kinderen meer te laten bewegen. Het filmpje eindigt met een meisje dat zich met een beteuterd gezicht laat ontvallen: “Ik heb verloren”. Om er, na een goed gekozen pauze, aan toe te voegen: “vijf kilo”, waarna ze moet bulderen om haar eigen grap. Een leuke en tevens doelgerichte ontknoping.
Menzis kent ook twee nieuwe tv-reclames en verdraaid: één ervan gaat ook over bewegende kinderen. “Menzis steunt verschillende projecten om kinderen meer te laten bewegen. Dat is gezond voorkomt overgewicht en is vooral erg leuk”, motiveert topman Roger van Boxtel die nog immer de radio- en tv-reclames inspreekt. In de andere televisiereclame werkt Menzis toe naar de Zorg ThuisGarantie.
Verder heeft Menzis nog een verlokkend extra filmpje. Voor de eerste tienduizend nieuwe klanten ligt er een Philips Wake-up Light te wachten. Deze verlichting met een (aanbevolen) winkelwaarde van _ 89,95 laat je op een natuurlijke wijze ontwaken in plaats van door die eeuwig irritante wekker.
VGZ
“Alle aandacht”, is het huidige motto van VGZ. Alle aandacht voor goede zorg en Alle aandacht voor uw gezondheid. VGZ heeft twee speerpunten: enerzijds de jonge gezinnen (Gezin & Zeker Pakket) en anderzijds de senioren (Vitaal & Zeker Pakket). De bijbehorende radioreclame mag er best zijn. Een adviseuse van VGZ prijst de seniorenpolis vol verve aan in een telefoongesprek met een onmiskenbaar oudere beller. Wel _ 1.000 vergoeding voor fysiotherapie, promoot de VGZ-dame. “Ja, maar ik ben nog topfit”, verweert de oude baas zich. Dan begint ze over de dekking voor brillen en lenzen. “Ik zíe nog prima”, geeft de senior zich niet gewonnen. Hij krijgt tenslotte het advies om op de website van VGZ de Polischeck te doen. Met die Polischeck kun je in één oogopslag zien welke aanvullende verzekering het beste past bij je wensen. Door bij diverse aspecten een schuifje op een balk te verplaatsen, wordt telkens het advies met betrekking tot aanvullende pakketten aangepast. Heel helder.

Reageer op dit artikel