nieuws

Herhuisvesting UAP/NRB in Utrecht; fusie kost zo’n 150 arbeidsplaatsen

Archief

In afwachting van nieuwbouw in Utrecht kiezen de fusiepartners UAP Nederland en Nieuw Rotterdam voor tijdelijke herhuisvesting in de Domstad en, indien nodig, in Rotterdam. Het aantal arbeidsplaatsen zal in elk geval worden gereduceerd met 100 tot 150. De eerste fase van de verhuizing staat gepland vóór het eind van het tweede kwartaal van 1996.

De topholding UAP/NRB, goed voor een omzet in 1994 van f 2,6 mld waarvan f 2,1 mld aan premies, omvat twee werkmaatschappijen: een voor verzekeringen en een voor bemiddelingsactiviteiten. De subholding verzekering is onderverdeeld in vier divisies: Particulieren, Employee-benefits, Bedrijven en Commercie. Elke divisie werkt volledig zelfstandig; de marktbewerking zal vanuit de divisie Commercie plaatsvinden.
Centrale huisvesting
Het creëren van één centrale huisvesting met circa 24.000 vierkante meter vloeroppervlakte in de stad Utrecht of omgeving, is volgens UAP/NRB onder meer noodzakelijk uit oogpunt van kostenbesparing.
Het handhaven van drie kantoorpanden in Rotterdam (356 medewerkers), Amsterdam (391 medewerkers), en Eindhoven (192 medewerkers) zal leiden tot moeizame communicatie, tijdverlies, inefficiency, en daardoor tot hoge bedrijfskosten. “Een laatste, eveneens zwaarwegend argument is dat de fusie vraagt om een nieuwe commerciële klantgerichte aanpak aan de hand van de nieuwe divisiestructuur. Elke divisie moet daarom zo snel mogelijk in één pand worden ondergebracht”, aldus de raad van bestuur van de topholding.
Niet aanvaardbaar
In afwachting van nieuwbouw binnen vier tot vijf jaar, hebben de fusiepartners UAP/NRB gekeken naar tijdelijke onderkomens in Amsterdam (Atlas-complex) en Rotterdam (voormalig hoofdkantoor van NN), maar beide accommodaties zijn niet aanvaardbaar. “Het complex in Amsterdam is economisch interessant en voldoet aan alle eisen, maar leidt voor medewerkers uit Eindhoven tot onaanvaardbare reistijden. Het kantoorgebouw in Rotterdam zal zelfs na grondige renovatie nog een ongewenste historische uitstraling hebben. Dit is naar de toekomst een slechte investering”, stelt de raad van bestuur.
Gekozen is nu voor huisvesting van de divisies Particulieren en Employee-benefits, die sterk aan elkaar verwant zijn, in het voormalige hoofdkantoor van de VSB Bank, evenals het grootste deel van de automatiseringsmedewerkers en stafmedewerkers van de topholding UAP/NRB. De overige stafmedewerkers en de divisies Bedrijven en Commercie worden voorlopig ondergebracht in het huidige kantoorpand van Nieuw Rotterdam. Mocht dit pand binnen twee jaar worden verkocht, verhuizen ook deze medewerkers naar een (tweede) tijdelijk huurpand in Utrecht. Lukt dit niet, dan blijven de medewerkers tot aan de realisering van de nieuwbouw in de Maasstad gevestigd.
Herverdeling medewerkers
De herverdeling van de 1.100 medewerkers over beide lokaties heeft in eerste instantie gevolgen voor ruim 600 medewerkers, waarvan 540 van UAP Nederland.
Naar Rotterdam verhuizen 100 UAP-medewerkers uit Amsterdam en 35 UAP-medewerkers uit Eindhoven. Naar Utrecht zullen worden overgeplaatst: 60 medewerkers van Nieuw Rotterdam, 255 UAP-medewerkers uit Amsterdam, en 155 UAP-medewerkers uit Eindhoven.
De vakorganisaties zijn niet zo gelukkig met deze oplossing. In het overleg met de raad van bestuur vorige week hebben zij laten weten een tijdelijke verhuizing naar Rotterdam van werknemers vanuit Amsterdam en Eindhoven “uit sociaal oogpunt niet wenselijk te vinden” en de voorkeur te geven aan alternatieven.
‘Blauwdruk’ organisatie
Voorts hebben zij de raad van bestuur gevraagd een ‘blauwdruk’ van de nieuwe organisatie te overleggen, dat wil zeggen: een opgave van de formatieplaatsen per divisie en per functieniveau.
Voor de medewerkers die niet willen meeverhuizen naar Utrecht dient er een sociaal plan te komen, inclusief afspraken over onder meer vertrekregeling, outplacement-begeleiding etc. “Medewerkers die niet meegaan, kunnen alleen daarvoor opteren als zij daardoor de boventalligheid helpen oplossen”, aldus de vakorganisaties.
Vakbonden en raad van bestuur ontmoeten elkaar weer op 14 september en, indien nodig, twee weken daarna. Overleg met de leden van de vakbonden heeft plaats op 18, 19 en 25 september in Eindhoven, Rotterdam, en Amsterdam.

Reageer op dit artikel