nieuws

Helpdesk ‘Vergeten Pensioenen’ overspoeld na tv-programma Max Een

Archief

televisieprogramma op ouderenzender Max heeft bij de helpdesk ‘Vergeten Pensioenen’ voor een enorme stroom telefoontjes en e-mailberichten gezorgd

Uitzendkrachten zijn ingehuurd om de stroom vragen te verwerken. De helpdesk wordt beheerd door de Vereniging van Bedrijfstakpensioenfondsen (VB). Daar werken normaliter twee mensen zo’n vijftig telefoontjes en nog geen tien e-mailtjes per dag weg. De vragen komen van mensen die op zoek zijn naar in het verleden opgebouwde pensioenrechten bij pensioenfondsen of levensverzekeraars. Momenteel moet de helpdesk tachtig telefoontjes en tweehonderd mailtjes per dag verwerken. De helpdesk probeert voor hen het juiste loket te vinden. De toegenomen interesse voor de helpdesk vloeit voort uit een programma van televisiezender Max (‘Appeltje voor de dorst’), waarin voor mensen onder meer wordt gezocht naar vergeten pensioenrechten. De helpdesk ‘Vergeten Pensioenen’ werkt aan dat programma mee. Kleine bedragen Een onverwachte geldzak van ? 50.000 behoort in het programma tot de mogelijkheden, maar VB-woordvoerder Roos Kuip tempert de verwachtingen rond de vergeten pensioenaanspraken. “Het gaat meestal om kleine bedragen. Per jaar vindt zo’n ? 3 mln aan pensioengeld niet zijn bestemming, op een totaal aan uitkeringen van om en nabij ? 14 mld.” De helpdesk is een voortzetting van het Project Niet-Opgevraagde Pensioenen, dat eind vorige eeuw werd opgezet door de twee koepels van pensioenfondsen (VB en OPF) en het Verbond van Verzekeraars. Door vergelijking met bestanden van gemeenten en de Sociale Verzekeringsbank werden destijds in enkele jaren tijd 11.500 van de 46.000 nooit eerder opgevraagde pensioenen alsnog bij rechthebbenden bezorgd. De hoogste aanspraak bedroeg toen zo’n ? 1.500 per jaar. Een pensioenaanspraak is juridisch gezien een haalrecht. “Maar wij proberen er waar mogelijk een brengplicht van te maken”, aldus Kuip. De helpdesk is via e-mail te bereiken op helpdesk@vb.nl.

Reageer op dit artikel