nieuws

Helft meer hypotheken met NHG in eerste halfjaar

Archief

In de eerste zes maanden van dit jaar zijn 50% meer hypotheken gesloten met Nationale Hypotheek Garantie (NHG). De verwachting is dat over het hele jaar ruim 80.000 NHG-hypotheken worden gesloten.

In totaal werden 40.880 NHG-hypotheken ingeschreven, tegen 27.454 in het eerste halfjaar van 2003. Daarvan hadden er 33.583 betrekking op een hypotheek in verband met de aankoop van een woning; de rest van de gegarandeerde hypotheken betrof woningverbetering. Karel Schiffer, directeur van het Waarborgfonds Eigen Woningen, de uitvoerende instantie, denkt in de tweede helft van het jaar eenzelfde aantal NHG’s te verstrekken. Dat zou 10% meer zijn dan in 2003.
Een toename is ook zichtbaar in het aantal gedwongen verkopen waarbij de opbrengst van de woning lager is dan de som van het uitstaande hypotheekbedrag en de achterstallige betalingen. Over het eerste halfjaar leverden 152 gedwongen verkopen verlies op. Dat is al bijna even veel als in heel 2003, toen 178 woningen met verlies moesten worden verkocht. Dit jaar zijn er 835 nieuwe betalingsachterstanden (langer dan vier maanden) gemeld.

Reageer op dit artikel