nieuws

Half miljard schade bij garages door diefstal auto-onderdelen

Archief

Diefstal van navigatiesystemen, airbags, velgen en andere onderdelen zorgt in Nederland jaarlijks voor een schadepost van _ 500 mln, stelt verzekeraar Bovemij. Vooral nieuwe, ongekentekende auto’s die nog bij de garage staan, vallen ten prooi aan onderdelendieven.

De gemiddelde braakschade als gevolg van onderdelendiefstal loopt voor een autobedrijf al gauw op tot _ 50.000. De indirecte schade is vaak nog groter, omdat de bedrijfsvoering stilstaat, auto’s niet geleverd kunnen worden en het bedrijf te maken krijgt met imagoschade.
Niet alleen de diefstal van onderdelen, maar ook de verduistering van voertuigen neemt toe, constateert Bovemij. In 2005 waren verduistering, oplichting en valsheid in geschrifte goed voor 48% van de claims, in de eerste helft van 2006 was dat al 60%. Daarbij wordt vaak gebruik gemaakt van valse identiteitspapieren.
Gestolen auto’s die zijn uitgerust met een voertuigvolgsysteem worden meestal wel weer teruggevonden. Uit analyse blijkt dat 85% van de ‘tracking en tracing-voertuigen’ weer terugkomt bij de oorspronkelijke eigenaar. Gemeten over alle auto’s is dat 54%.

Reageer op dit artikel