nieuws

Hako failliet, vennoten werken vrolijk verder

Archief

De rechtbank in Roermond heeft het faillissement uitgesproken over Hako Assurantiën in Montfort en Koophuis Maastricht, met nevenvestigingen in Hoensbroek en Roermond. De assurantie-activiteiten worden al sinds december vorig jaar onder andere namen voortgezet.

Hako Assurantiën en Koophuis Maastricht (statutaire naam Secre Maatsricht) zijn onderdeel van de Secre Holding in Montfort. De eigenaren van die vennootschap zijn Mart Cremers (44) via de BV Desimart en Jos Segers (42) via de BV Segers Holding. Cremers en Segers bundelden in 1997 hun assurantiekrachten onder de naam Hako.
Behalve de hoofdvestiging in Montfort had Hako nog drie nevenvestigingen in Limburg. Alledrie de vestigingen in Hoensbroek, Maastricht en Roermond handelden onder de franchisenamen Koophuis, Spaarhuis en Hypotheek Advies Centrum. Er werkten eind vorig jaar nog ruim tien mensen bij Hako.
Ten tijde van het door werknemers aangevraagde faillissement, medio februari, stond er geen enkel personeelslid meer op de loonlijst van Hako. Drie werknemers zijn namelijk per 1 januari ontslagen, terwijl de rest in dienst is getreden van de vennootschappen Desimart en Segers Holding. Desimart (Mart Cremers) werkt inmiddels vanuit Montfort onder de handelsnamen Cremers Assurantiën, Cremers & Partners Financial Planning en Hypotheek Advies Montfort. Jos Segers is vanuit Hoensbroek actief onder de naam Koophuis Heerlen.
Zwaar weer
Curator Noordhuis heeft met verbazing kennis genomen van de gang van zaken bij Hako. “Voorzover ik heb begrepen is men vorig jaar in economisch zwaar weer terecht gekomen en is eind november besloten de stekker uit Hako te trekken. De assurantieportefeuilles en het personeel zijn verdeeld onder twee andere vennootschappen en de activiteiten voortgezet en Hako blijft met de schulden zitten. Maar ja, u begrijpt dat de regels van de Faillissementswet zo’n constructie niet toestaan.”
Volgens Noordhuis heeft de portefeuille waarde gekregen in de Hako-tijd; waarde die derhalve aan de failliete vennootschap en diens schuldeisers moet toekomen. Noordhuis gelooft vooralsnog in de onschuld van Cremers en Segers. “Dit zal bij gebrek aan kennis zijn gebeurd. Ze hebben zich in elk geval niet laten bijstaan door iemand met enige juridische kennis.”

Reageer op dit artikel