nieuws

GWK geeft startschot voor euro-offensief

Archief

Fortis-dochter GWK Bank heeft haar plan getrokken voor de toekomst. Ter voorbereiding op de euro gaat de bank zich meer richten op de verkoop van eenvoudige verzekeringen en bancaire producten.

De GWK-kantoren genereren nu nog zo’n 60% van de inkomsten uit het wisselen van vreemde valuta. De verwachting is dat in 2002 – wanneer de chartale euro is ingevoerd – de wisselinkomsten met 80% afnemen. De uitbreiding van de bancaire en verzekeringsactiviteiten, moet deze inkomstendaling opvangen. Daarnaast gaat GWK meer activiteiten realiseren op het gebied van toerisme.
Niet per se Fortis
Directeur Ad van der Waal noemt de nieuwe koers meer een accentverschuiving. “Tot nu toe verkochten we in de kantoren wel wat verzekeringen, naar dat waren voornamelijk reisverzekeringen. In de toekomst kan de reiziger ook andere verzekeringen bij ons sluiten.”
Welke producten dat precies zullen zijn, weet hij nog niet. “We denken aan eenvoudige verzekeringen en bancaire diensten die niet al te veel advieswerk vereisen. Maar daar lopen nog onderzoeken naar. Uitgangspunt is de treinreiziger díe financiële producten aanbieden, die hij vraagt.”
Die kunnen afkomstig zijn van elke willekeurige maatschappij, stelt Van der Waal. “Dus niet per se van Fortis. We zijn daar volledig vrij in.” GWK wil in 1999, “dus ruimschoots voor de invoering van de euro”, de ommezwaai maken naar een bredere financiële dienstverlener.
De reorganisatie gaat gepaard met grote personele gevolgen. De sluiting van de helft van de GWK-kantoren langs de grens, kost vierhonderd tot vijfhonderd arbeidsplaatsen. De bank verwacht tweehonderd tot driehonderd gedwongen ontslagen.
Volgens GWK is de reiziger geïnteresseerd in financiële producten.

Reageer op dit artikel