nieuws

Grote plannen Achmea met Internetbedrijf van prins

Archief

Verzekeringsconcern Achmea gaat in september van start met een Internetbedrijf, waarbij ook een rol is weggelegd voor distributie van financiële diensten via het wereldwijde computernetwerk. Het heeft hiertoe een Internet-adviesbureau overgenomen van prins Bernhard jr. Onder meer Holland Media Groep (van RTL 4, 5 en Veronica) en het telecommunicatiebedrijf Telfort zouden voornemens zijn deel te nemen in de nieuwe onderneming.

Achmea brengt de Internet-activiteiten onder bij haar dochteronderneming Scaramea in Amsterdam, waar Tom Kok (nog enkele maanden voorzitter van de politieke partij D66 en afkomstig van FBTO) de dagelijkse leiding heeft. Scaramea diende tot nu toe alleen als coördinatiecentrum voor de IT-activiteiten van alle groepsonderdelen. Achmea-bestuurder Martinus Jacometti is de drijvende kracht achter de opmerkelijke Internet-plannen, zo meldt een ingewijde.
Gevraagd om een reactie, beperkte het verzekeringsconcern zich bij het ter perse gaan van dit blad tot de bevestiging van het bestaan van de plannen. Verder wenst Achmea voorlopig geen commentaar te geven. “Het is allemaal nog erg pril”, aldus woordvoerder Rob Mol.
Clockwork
Om zich in het kader van de nieuwe activiteit in één klap een positie te verwerven op de Internetmarkt, nam Achmea afgelopen week het Amsterdamse Internetadviesbureau Clockwork over. Dit bedrijf werd in 1995 mede-opgericht door Prins Bernard jr., de ondernemende zoon van prinses Margriet en Pieter van Vollenhoven.
Volgens een Achmea-bron heeft de verkoop de drie aandeelhouders van het bedrijf – waaronder de prins – ‘enkele miljoenen’ opgeleverd.
De onderneming Clockwork adviseert niet alleen ondernemingen over e-commerce (handel via Internet), maar brengt de nieuwe verkoopmethode zelf ook in praktijk met een goed lopende postorderwinkel op het net (www.shop.nl). Voor het uitbouwen van deze laatste activiteit was de prinselijke onderneming al geruime tijd op zoek naar financiers.
Abonnement
De Achmea-dochter Scaramea gaat in haar nieuwe rol o.m. optreden als ‘accessprovider’, waar consumenten een abonnement kunnen nemen om toegang te krijgen tot Internet (vergelijkbaar met Planet Internet en WorldOnline). Ook wordt er gedacht over het opzetten van een eigen ‘zoekmachine’, waar gebruikers het Internet kunnen afzoeken op basis van trefwoord (á la AltaVista of Yahoo).

Reageer op dit artikel