nieuws

Grote branden nemen fors toe

Archief

Brandpreventie moet weer terug op de agenda, vindt het Verbond van Verzekeraars. De aandacht voor preventiemaatregelen lijkt wat verslapt en dat heeft zich begin dit jaar vertaald in een forse toename van het aantal grote branden, met een schade van meer dan _ 1 mln.

De Nederlandse brandverzekeraars moesten in het eerste halfjaar van 2007 niet alleen de hevige januaristorm incasseren (schade: ruim _ 300 mln), maar ook nog eens 44 grote branden in de boeken noteren, die samen voor meer dan _ 210 mln schade zorgden. In dezelfde periode in 2006 vonden 36 grote branden plaats, met een schade van in totaal _ 130 mln.
Niet alleen het aantal grote branden nam toe, maar ook de gemiddelde schade. De stijging voltrok zich vooral gedurende het tweede kwartaal. Uitschieters waren de brand op 7 mei in drukkerij Quantes in Rijswijk (_ 12,5 mln schade), op 26 mei in het VU-ziekenhuis in Amsterdam (_ 70 mln) en ruim een maand later op 28 juni in meubelzaak Pot Interieur in Axel (_ 15 mln). Verder ging op 12 februari zwembad De Thermen in Alphen aan den Rijn in rook op (schade _ 9,8 mln) en op 11 juni vleessnackfabriek Van Loon in Tilburg (schade _ 9,5 mln).
Als deze trend zich gedurende de rest van 2007 doorzet, eindigen de brandverzekeraars in de rode cijfers, zo waarschuwt het Verbond.

Reageer op dit artikel