nieuws

Grootbanken goed voor bijna helft hypotheekproductie

Archief

Volgens de sectorstudie van ING, die ook de hypotheekdistributie bij de grootbanken onder de loep heeft genomen, was Rabobank in 2003 met een productie van e 20,7 mld (marktaandeel 23%) nog altijd de grootste hypotheekverstrekker. ING Bank staat, inclusief Regio Bank, op de tweede plaats met een productie van e 6,8 mld (aandeel 17%).

Bij Rabobank werd in 2002 ruim vier op de vijf hypotheken via de eigen kantoren verkocht, terwijl ING Bank slechts 35% van de hypotheken direct afzette. Van de grootbanken deed Postbank relatief de meeste zaken via het intermediair: dat zorgde twee jaar terug bij de ING-dochter voor 75% van de hypotheekproductie, die in 2003 totaal e 5,7 mld bedroeg.
ABN Amro, die in 2003 voor e 5,9 mld aan hypotheken verstrekte, heeft na Rabobank het hoogste percentage directe distributie (68%), terwijl SNS Bank in 2002 slechts 28% via het eigen bankkanaal verkocht. De bank, die claimt na Rabobank de grootste hypotheekverstrekker te zijn, boekte vorig jaar een hypotheekproductie van e 6,5 mld. Daarmee zou SNS van de banken de grootste hypotheekverstrekker via het intermediaire kanaal zijn met een totaal van e 4,7 mld aan verstrekte hypotheken. Bij Rabobank zou op basis van de gegeven distributieaandelen nog altijd e 3,9 mld via tussenpersonen lopen.
Gezamenlijk boekten Rabobank, ING Bank, Postbank, ABN Amro en SNS Bank vorig jaar een hypotheekproductie van e 45,6 mld. Dat is goed voor 47,5% van de totale productie aan woninghypotheken. Gemiddeld sluiten zij 58% via de eigen bankkantoren.
Het aandeel van het intermediair neemt in de hypotheekmarkt juist toe, bleek vorig jaar al uit onderzoek van Stater. Via tussenpersonen werd in 2002 zo’n 53% (2000: 48%) van alle hypotheken verkocht, terwijl vier jaar geleden nog 52% via het bankkanaal werd afgezet.

Reageer op dit artikel