nieuws

Groeiend Neutralis verhuisd

Archief

Financieel-advieskantoor Neutralis is gisteren (29 juni) verhuisd van Haaksbergen naar Hengelo. Aanleiding vormt de sterk gegroeide belangstelling voor advies op basis van uurtarief.

Het kantoor, dat sinds 2004 volleidig op fee-basis werkt, telt acht medewerkers en wil er daar binnenkort twee aan toevoegen. “Maar dat valt niet mee”, zegt Ernst Strengers, naast Leon Brummelhuis en Ozewald Wanrooij een van de drie vennoten. “Het is moeilijk om goede adviseurs te vinden die niet productgericht zijn. Want dat is bij adviseurs die op provisiebasis werken toch vaak het geval.”
Vóór 2004 werkte Neutralis ook met een uurtarief, maar klanten bleken, na het invullen van het financiële plan in het kader van een hypotheek, voor het sluiten van een product toch vaak naar een ander te stappen. “Daarom hebben we ons aangesloten bij inkoopcombinatie Aefin, waar we toegang hebben tot veertig partijen”, aldus Strengers. “De afsluitprovisie geven we retour aan de klant.”
Neutralis, aangesloten bij de Pensioen Associatie van Akkermans & Partners, is actief op het gebied van financiële planning en pensioenadvies. Schadeverzekeringen worden niet gesloten. “We sluiten in combinatie met een hypotheek ook wel aov’s. De doorlopende provisie bouwen we voor een deel in, omdat we dat nodig hebben om uit de administratieve kosten te komen.”
Strengers, die circa duizend klanten in portefeuille heeft, merkt een sterke stijging van de belangstelling voor advies op fee-basis. “Vooral dit jaar zien we meer klanten, maar vanuit de markt wordt ook steeds meer gevraagd hoe we het aanpakken.” Neutralis rekent voor een advies _ 125 tot _ 145 per uur. “Ik hou liever voor me wat onze omzet is. Maar als je overstapt op een uurtarief, ga je terug in inkomen. Je zult niet zo snel rijk worden als een adviseur die provisie ontvangt.” Volgens Strengers is Neutralis de enige partij in Twente en de Achterhoek die op fee-basis werkt. Het bedrijf heeft samenwerkingsverbanden met accountants en belastingadviseurs.
De doelgroep bestaat niet per definitie uit mensen met wat meer geld op de bank. “We hebben ook bouwvakkers in ons klantenbestand. Als je uitlegt hoe de markt in elkaar zit, begrijpen klanten het vaak wel. Bovendien komen veel klanten bij ons binnen voor advies rondom een hypotheek, dus dan zien ze ook hoeveel retourprovisie ze krijgen.”
van der Mey).

Reageer op dit artikel