nieuws

GMAC vereenvoudigt hypotheekassortiment

Archief

GMAC Hypotheken heeft het assortiment teruggebracht tot vier producten. Het principe van risk-based pricing blijkt voor veel tussenpersonen te ingewikkeld.

De dochter van het Amerikaanse General Motors-concern betrad in 2001 ons land en baseert – nog steeds als enige – de verstrekking van hypotheken op het principe van risk-based pricing. Dat bekijkt de verhouding tussen de hoogte van de lening en de waarde van het huis én de verhouding tussen de lening en het inkomen. Op die manier kan een klant in circa tachtig verschillende categorieën terechtkomen met elk een bijbehorend tarief.
Dat principe wordt nu vereenvoudigd. “Dat doen we omdat de markt erom vraagt”, zegt directeur Rob van den Berg. “We hebben gemerkt dat niet iedereen onze methode goed kan inpassen in de huidige adviessystemen. Daarnaast wil het intermediair graag een tarief op papier hebben. Het blijkt voor velen toch moeilijk te zijn om eerst door te rekenen op welk tarief iemand uitkomt.”
Van vele varianten en risico-opslagen binnen één product gaat GMAC nu naar vier basisproducten: de Basis Hypotheek, de 85% Hypotheek, de Comfort Hypotheek en de Star. Bij die laatste twee producten werd overigens al geen risk-based pricing gehanteerd. “Die vier producten zijn gebaseerd op de vier meest voorkomende risicocategorieën, waarin we ruim 80% van onze omzet kwijt kunnen”, zegt marketingmanager Rob Jansen. “Daarnaast blijven we onder de noemer Maatwerk Hypotheek ook hypotheken verstrekken met individuele tariefbepaling voor aanvragen die buiten de kaders van het nieuwe assortiment vallen. Maar het vaststellen van het risicoprofiel op basis van risk-based pricing gaan we nu in eigen huis doen.”
De Basis Hypotheek, die als ‘prijsvechter’ wordt gekenmerkt, heeft een offertetermijn van vier maanden en de passeerrente is de offerterente. Bij de Comfort Hypotheek is de leencapaciteit verhoogd; de maximale woonquote is 40%. Ook bij de GMAC Star en de 85% Hypotheek zijn de verstrekkingsnormen verruimd. De Star wordt nu tot 128% van de executiewaarde verstrekt.
Wijzigingen in de voorwaarden zijn onder meer dat boven de 45 jaar de overlijdensrisicoverzekering minimaal 90% van de executiewaarde moet dekken (was 75%). Onder de 45 jaar is een overlijdensrisicodekking niet verplicht. Verder is het maximaal te lenen bedrag verhoogd tot _ 1 mln. Wie ouder is dan 75 jaar, kan nu ook bij GMAC terecht: voor die leeftijdsgroep wordt maximaal 90% van de executiewaarde verstrekt. De grens waarbij een WOZ-verklaring voldoende is (en dus een taxatie niet verplicht) is verhoogd tot 80% van de WOZ-waarde. Voor alle producten is nu een woonlastenverzekering verplicht én afwijkende inkomens kunnen in aanmerking komen voor elk product.
Loskoppelen
GMAC geeft al de mogelijkheid om de eerste zeven jaar volledig aflossingsvrij te lenen. Van den Berg ziet het wel gebeuren dat in de toekomst de lening volledig losgekoppeld gaat worden van de vermogensopbouw. “Dat past ook binnen het kader van de transparantie: de klant regelt de aflossing los van de woningfinanciering. Zo’n koppeling kan belemmerend werken. Wij zien daar wel wat in, want wij hebben er – in tegenstelling tot andere partijen – geen belang bij om zelf polissen te verkopen.”
Van den Berg is er voorstander van dat het BKR kredietgegevens langer dan vijf jaar gaat bijhouden. “In de Verenigde Staten wordt je hele leven bijgehouden hoe jouw leen- en betalingsgedrag is. De krediethistorie van de klant is veel bepalender voor zijn kredietwaardigheid dan andere zaken.”
tariefbepaling doen.”

Reageer op dit artikel