nieuws

GMAC Hypotheken staat te koop

Archief

GMAC Hypotheken Nederland, Duitsland en Spanje staan te koop, zo melden diverse ingewijden uit de krediet- en hypotheekwereld.

De internationale kredietcrisis zou daarvoor de belangrijkste aanleiding zijn.
GMAC Hypotheken hoort bij de tien grootste hypotheekverstrekkers van Nederland en is de grootste financier van buitenlandse origine, met een marktaandeel van ruim 3%. Naast het Nederlandse hypotheekbedrijf zou ook de Spaanse en Duitse tak van GMAC Hypotheken in de etalage staan.
“We hebben het laatste jaar een hele sterke groei doorgemaakt”, zegt woordvoerder Rob Jansen van GMAC.” Op de vraag of GMAC Nederland verkocht gaat worden, zegt Jansen neutraal: “We houden alle opties open.” Ook andere bronnen binnen het bedrijf ontkennen noch bevestigen de verkoop.
Herstructureren
GMAC Financial Services, waaronder ook GMAC Nederland valt, boekte in het derde kwartaal een verlies van ruim _ 1 mld. Het bedrijf verwijst naar de internationale kredietcrisis als belangrijkste oorzaak; afgelopen maanden is _ 700 mln extra in het internationale hypotheekbedrijf gestoken. GMAC zegt portefeuilles met verhoogde risico’s nauwelijks nog kwijt te kunnen op de kapitaalmarkt. Als reactie daarop is besloten tot een herstructurering van de hypotheekactiviteiten. Dat moet wereldwijd het aantal banen met 25% reduceren van 12.000 tot 9.000. In het eerste halfjaar van 2007 werd het personeelsbestand al met 2.000 ingekrompen.
Kenners noemen vooral Lehman Brothers, Direct Wonen en Afab als mogelijke kopers. Bert van Daalen, marketingmanager vanLehman Brothers-dochter ELQ Hypotheken: “Vanuit de hoofdkantoren in Engeland en de Verenigde Staten worden er naar extra afzetmarkten voor ELQ gekeken. Wij in Nederland worden daar niet bij betrokken.”
Securitisatie
Net als bij ELQ is bij GMAC een groot deel van de eigen hypotheekportefeuille gesecuritiseerd. Omdat dit doorverkopen van hypotheken aan de kapitaalmarkt de laatste tijd veel moeilijker is geworden, is bij GMAC extra geld nodig om nieuwe hypotheken te kunnen verstrekken. Normaal gesproken wordt daarvoor het geld gebruikt dat met securitisaties wordt opgehaald. “Die markt ligt door de kredietcrisis op z’n gat”, zegt Van Daalen. “Maar ondertussen heeft het bedrijf wel geld nodig om de boel draaiende te houden. Voorlopig ziet het er niet naar uit dat de markt van securitisaties weer gaat lopen. Vaste kosten gaan dan een probleem vormen.”
Bij een eventuele overname zijn voor de kandidaat-eigenaar vooral het merk, het werknemersbestand en de systemen interessant. Een koper zou daarmee de mogelijkheid kopen om in ons land hypotheken te sluiten met de bijbehorende vergunningen en het distributiekanaal. De reeds gesecuritiseerde portefeuille zou buiten het bereik van een overname vallen. Directeur GMAC Nederland, Rob van den Berg, onthoudt zich van elk commentaar.

Reageer op dit artikel