nieuws

Gesloten pool Maav wordt opgeheven, portefeuille naar De Amersfoortse

Archief

De onderlinge waarborgmaatschappij Maav, in 1994 opgericht als vangnet voor het WAO-gat van chronisch zieken, wordt in de loop van dit jaar opgeheven. De portefeuille van deze gesloten pool wordt, met terugwerkende kracht tot begin dit, jaar overgedragen aan Fortis ASR-dochter De Amersfoortse.

De portefeuille van de Maav was ondergebracht bij de enkele jaren geleden opgeheven aov-pool Invaliditeits Verzekerings Centrale (IVC), die werd geleid door de directie van Stad Rotterdam (Fortis ASR). In het oprichtingsjaar telde Maav 1.158 verzekerden, van wie 349 zelfstandigen. Begin dit jaar waren dat er nog 436 (470), van wie 272 (289) werknemers en 164 (181) zelfstandigen.
De forse afname werd veroorzaakt door het toetreden van verzekerden tot de collectieve regelingen van hun (nieuwe) werkgevers, het overlijden van arbeidsongeschikten en het bereiken van de leeftijd van 58 jaar, respectievelijk 65 jaar door volledig arbeidsongeschikten. “Als gevolg daarvan is de verhouding tussen beheerskosten en premie in toenemende mate scheefgegroeid. De kosten zijn nu zo hoog dat het niet langer bedrijfseconomisch verantwoord is om de onderlinge zelfstandig te laten voortbestaan”, verklaart woordvoerder Jos Baeten, lid van de raad van bestuur van Fortis ASR. Met toestemming van het ministerie van Sociale zaken en Werkgelegenheid is daarom besloten tot opheffing van de onderlinge, op voorwaarde dat de lopende contracten zullen worden gewaarborgd.
De Maav boekte vorig jaar een nettoresultaat van e 905 (415) mille. De toename is grotendeels veroorzaakt door een vrijval van de schadevoorziening. De premieomzet beliep e 223 (243) mille. Aan schade werd e 772 (773) mille vergoed. Maav had eind vorig jaar e 17,2 (17,1) mln aan middelen tot haar beschikking. Het werkkapitaal van de onderlinge werd in 1994 ingebracht door acht verzekeraars: Onderlinge ‘s-Gravenhage, ING, Interpolis, Avéro Achmea, Aegon, Stad Rotterdam, Amev en Reaal.

Reageer op dit artikel