nieuws

Geschillencommissie ook open voor Consumentenbond

Archief

De geschillencommissie Financiële Diensten is ook toegankelijk voor organisaties zoals de Consumentenbond. Dit heeft minister Zalm in een brief aan de Consumentenbond laten weten.

De Wet Financiële Dienstverlening (WFD) sluit volgens Zalm niet uit dat consumentenorganisaties deelnemen in de geschillencommissie. “Dit zou een positieve bijdrage kunnen leveren aan de waarborging van deskundigheid en onafhankelijkheid. Het ministerie kiest er echter voorshands niet voor dit dwingend op te leggen”,aldus Zalm in een brief aan de Consumentenbond.
Het dwingend opleggen zou volgens de minister afbreuk doen aan het uitgangspunt dat de geschillencommissie een commissie van de financiële sector zelf is. Hij wil van de commissie geen semirechterlijk orgaan maken.
“Indien u van mening bent dat een positie in de commissie van consumentenorganisaties gerechtvaardigd is, zou u dat met de organisaties die de commissie oprichten kunnen bespreken”, aldus de minister.
Bindend advies
Volgens Zalm sluiten de WFD-voorschriften verder niet uit dat financiële dienstverleners vooraf aangeven zich neer te leggen bij de uitspraak van de commissie. “Bindend advies is dus, overeenkomstig het SCG-model (Stichting Geschillencommissie Consumentenzaken, red.) zeker wel mogelijk.”
Zalm verwacht niet dat de huidige geschillenregeling tot een eenzijdige geschillenbeslechting zal leiden. “Ik zie dan ook geen aanleiding om aanpassingen te plegen in de wet- en regelgeving.”
Met zijn brief aan de Consumentenbond beantwoordt Zalm tegelijkertijd kamervragen van CDA-kamerlid Myra Koomen over dit onderwerp.

Reageer op dit artikel