nieuws

Generali enig aandeelhouder van herstartend Innova

Archief

Innova, het verzekeringslabel voor kantoren van Dutch Insurance Network, is volledig eigendom geworden van Generali. Onder regie van Generali moet het label een herstart krijgen.

Generali was, net als de collega-verzekeraars De Amersfoortse en De Goudse, voor 22,5% aandeelhouder van Innova Verzekeringen. De overige 31,5% was in handen van Dutch Insurance Group (DIG). De verzekeraars zijn tevens verschaffers van leningen aan Innova, variërend van e 0,9 mln (De Goudse en De Amersfoortse) tot e 1,5 mln (Generali).
Volgens Robin Baks, algemeen directeur van DIG, hebben De Amersfoortse en De Goudse eind vorig jaar om uiteenlopende, interne redenen aangegeven van hun aandelenpakket af te willen. “Generali heeft ons toen benaderd met de vraag ook ons pakket te verkopen. Nu Innova volledig eigendom is van Generali kunnen bijvoorbeeld verliezen door Generali fiscaal worden gecompenseerd.” Een andere consequentie is dat Generali de enige risicodrager wordt op de Innova-polissen.
Hoewel Baks benadrukt dat de aandelentransacties “niet zijn ingegeven door armoede”, moet hij erkennen dat de ontwikkeling van het begin 1998 gestarte Innova tot nu toe tegenvalt. “Een versnelling is noodzakelijk. Er komt een herstart van Innova, waarbij de commerciële en de vakmatige ondersteuning in handen van Generali komt te liggen.” Volgens Baks is Innova, als onderdeel van het totale dienstenpakket van DIG, onvoldoende uit de verf gekomen. “De aandacht van onze accountmanagers voor Innova liet te wensen over. Dat zal onder de Generali-buitendienst veranderen.” Opvallend is dat Generali bonusprovisie voortaan in natura uitkeert, in de vorm van trainingen, opleidingen en marketingondersteuning.
Marginale omzet
In de jaren 2000 en 2001 produceerden de circa negentig deelnemende Innova-kantoren e 0,75 (0,91) mln aan schadepremie en e 14,0 (19,7) mln omzet Leven (premie x duur). De cijfers van de twee daaropvolgende jaren zouden hier niet veel van afwijken. De (bonus)provisie-inkomsten bedragen hierdoor al enkele jaren nog geen e 0,2 mln, waardoor Innova jaarlijks verliezen leidt tussen de e 0,5 mln en e 1,0 mln. “De portefeuille zelf is wel winstgevend”, benadrukt Baks.
Om Innova versneld uit de rode cijfers te krijgen – het eigen vermogen is meer dan e 3 mln negatief – wordt onder meer gestreefd naar een ruime verdubbeling van het aantal Innova-kantoren, tot tweehonderd.
Robin Baks: “Niet ingegeven door armoede…”

Reageer op dit artikel