nieuws

General Motors start Nederlands hypotheekbedrijf

Archief

Het Amerikaanse concern General Motors is via dochterbedrijf GMAC Financial Services in Nederland gestart met een hypotheekbedrijf. De handelsnaam wordt GMAC Hypotheken.

Het nieuwe hypotheekbedrijf zetelt in Den Haag; nu tijdelijk aan de Binckhorstlaan maar vanaf juni permanent in een nieuw kantoorpand aan het Alexanderplein. Er werken op dit moment acht mensen voor GMAC Hypotheken, die allen afkomstig zijn van het hypotheekbedrijf van NIB Capital. Algemeen directeur is Robert van den Berg (44), hij wordt bijgestaan door de directieleden Ferdinand Veenman (33) en Edsel de Graaf (39).
GMAC Hypotheken is opgezet vanuit GMAC-RFC Europe, wat voluit staat voor General Motors Acceptance Corporation-Residential Funding Corporation Europe. GMAC-RFC financiert hypotheken door de uitgifte van beursgenoteerde obligaties (zogeheten mortgage backed securities). Op die manier werd vorig jaar wereldwijd voor f 50 miljard aan hypotheken afgezet, waarvan f 42 mld in de Verenigde Staten en f 4 mld in Groot-Brittannië. In totaal is de hypotheekportefeuille wereldwijd nu zo’n f 320 mld groot.
Ambities
GMAC Hypotheken is in ons land niet van plan een marginale rol te gaan spelen. “We hebben in Nederland de ambitie om een redelijke speler te worden”, aldus directeur Van den Berg. “We willen binnen enkele jaren een marktaandeel van enkele procenten halen, al hangt dat natuurlijk af van de partners waarmee we gaan samenwerken.” Chris Nordeen, algemeen directeur van GMAC-RFC Europe onderschrijft die woorden. “We zijn in meerdere markten een vooraanstaande partij in het aanbieden van concurrerend geprijsde woninghypotheken. De breedte van ons productenpakket en onze unieke efficiënte werkwijze zullen ertoe leiden dat wij ook op de Nederlandse markt een preferente partner worden.”
GMAC wil zijn hypothecaire leningen gaan afzetten via verzekeraars, pensioenfondsen en tussenpersonen. Volgens Van den Berg wordt momenteel aan diverse arrangementen gewerkt en kan binnen enkele weken de eerste GMAC-hypotheek wordt verkocht. De administratie wordt verzorgd door Bouwfonds-dochter Stater.

Reageer op dit artikel