nieuws

Gelink-doorstart failliet verklaard

Archief

Financiële Diensten Holland in Enschede, bij de consument bekend als Geld- & Advieshuis, is door de rechtbank Almelo failliet verklaard, vier maanden nadat dit lot beschoren was voor rechtsvoorganger Gelink Geld & Advies.

De failliete bedrijven Sagitar Beheer en Financiële Diensten Holland waren de kantoren waarmee Gelink-directeur Henk Oudman een doorstart trachtte te maken. De 45 personeelsleden zijn inmiddels naar huis gestuurd. Het salaris over januari is nog niet ontvangen en dat zal ook niet meer gebeuren, zo melden diverse werknemers. “Eigenlijk waren er vanaf de doorstart in oktober al problemen met het op tijd uitbetalen van ons loon”, zegt een boze werknemer.
Het verhaal van het personeel van het Geld- en Advieshuis is er één van woede en frustratie. Vijftien van hen hebben zich verenigd en zijn gezamenlijk naar buiten getreden om de directie aan te wijzen als de grote schuldige. Het is een verhaal met vreemde aantijgingen. Zo zou de voormalig eigenaresse en huidige echtgenoot van Henk Oudman, Douchka Petzoldt, de door het personeel zelf gemaakte hapjes van de kerstborrel mee naar huis hebben genomen. En zou zij het personeel opdracht hebben gegeven om bij haar thuis het zwembad schoon te maken.
Provisie
Henk Oudman is niet bereikbaar voor commentaar maar laat in het Twentse dagblad Tubantia weten: “Ik heb de zaak vanuit het faillissement voortgezet met de verwachting dat er na vier maanden _ 300.000 aan provisie van maatschappijen binnen zou zijn. In werkelijkheid was dat maar _ 62.000.”
Vorige week woensdag keek het personeel vreemd op. Er was hen verteld dat ze die dag niet op de zaak moesten komen. Het bleek de dag waarop Pieter van der Zee, directeur en eigenaar van VDZ Geldgroep onder zijn toeziend oog een vrachtwagen voor liet rijden en 22.000 klantdossiers meenam. VDZ nam in het verleden al twee keer een deel van de Gelink-portefeuille over.

Verkopen
“Oudman hield ons voor dat hij de complete zaak, inclusief medewerkers, aan het verkopen was”, zegt het personeel. “Hij heeft daarover met Van der Zee onderhandeld. Het lijkt er nu op dat de VDZ alleen de dossiers heeft overgenomen.”
Die klantendossiers zijn volgens Oudman verpand aan Fortis, omdat die nog geld tegoed heeft van het Geld- & Advieshuis. Fortis heeft dat pandrecht ingeroepen en wilde volgens Oudman dat de dossiers naar Van der Zee gingen. Daar zijn ze nu. Fortis wil niet op de kwestie ingaan en verwijst naar de curator. Die kon nog geen toelichting geven, terwijl de directie van VDZ zich niet bereid toont tot het geven van commentaar.

Reageer op dit artikel