nieuws

Geen ligstoel voor Jan Kluft

Archief

Zijn oude leraar op de handelsschool voorspelde het al. Met allemaal negens en tienen voor rekenen was Jan Kluft volgens hem geknipt voor de financiële wereld, met ooit een riante villa in het zonnige zuiden als beloning. Het bleek een bijna feilloze voorspelling, maar hoewel de 63-jarige Kluft een Quote 500-notering aan zijn inspanningen overhield, is hij gehecht aan zijn huis in Koog aan de Zaan en denkt hij zeker nog niet aan stoppen. “Ik vind het nu eenmaal leuker om met interessante projecten bezig te zijn dan om ergens in een zonnig oord met een glas champagne in een ligstoel te hangen.”

Vanuit zijn kantoor De Paerel aan de Herengracht (“het mooiste plekje in de mooiste stad ter wereld”) bestuurt hij als directeur-aandeelhouder van Borghols Groep een groot aantal bedrijven, zoals Borghols, Vierlander Effecten (vermogensbeheer), K&A Options, Bondoptions, Paerel Trading Partners, Your Gift Cards, Madron en Bits4Finance (software voor kredietinstellingen). Daarnaast heeft hij belangen in bedrijven als Binck Bank (5%), Independer (25%) en het ICT-bedrijf Uniserve (45%). De jongste aanwinst is Paerel Leven, dat op het punt staat het groene licht van De Nederlandsche Bank te krijgen.
De keus om nu ook de levenmarkt te betreden is eigenlijk toevallig genomen, zegt hij. ‘”We zijn indertijd benaderd door een partij met een interessant verzekeringsproduct, waarvoor wij het vermogensbeheer zouden verzorgen.” Dat zou worden ondergebracht bij enkele verzekeraars. Die bleken echter geen belangstelling te hebben, omdat het niet in hun pakket paste.
Onderkant markt
“Waarom doen we het niet zelf?, dacht ik toen. Het moet toch mogelijk zijn om met veel minder kosten een leuk product voor de onderkant van de markt te maken. Efficiënt kostenbeheer omgezet in een lagere premie, danwel een hogere uitkering. In feite gewoon onze formule in vermogensbeheer verpakt in een verzekeringsproduct.”
Kluft koppelde daarbij twee van zijn activiteiten op een slimme manier aan elkaar. Als Uniserv met zijn administratiesysteem Uniserv Life in staat zou zijn om op een efficiënte wijze de polisadministratie te doen, en Vierlander even goed zou scoren in vermogensbeheer, zou het toch mogelijk moeten zijn om zelf als verzekeraar te gaan opereren, was zijn analyse. “Het enige waarin ik mij heb vergist, is de hoeveelheid werk die daarbij komt kijken”, lacht hij.
Businessplan
Samen met de nieuw aangetrokken algemeen directeur Hans Brandwijk, ex-Nieuwe Hollandse Lloyd, schreef Kluft een businessplan “waarop de toezichthouders van De Nederlandsche Bank nu zitten te zweten”. Het ‘examen’ dat DNB nieuwe verzekeraars afneemt, bleek veel pittiger dan Kluft had verwacht. “Toen we daar op audiëntie gingen, zei ik tegen mijn vrouw dat ik rond vijf uur wel klaar zou zijn. Het zijn ambtenaren, dus veel later zullen ze het niet maken, dacht ik. Maar dat viel vies tegen. Zeven uur ’s avonds en met onze tong op de schoenen, hobbelden wij het pand uit.”
Doorgezaagd
Door drie toezichthouders werden Kluft en Brandwijk vier uur lang doorgezaagd. “Ik moet de juristen van DNB overigens een compliment geven, omdat ze erin zijn geslaagd toch nog gaten te schieten in ons businessplan. Ze vroegen bijvoorbeeld of wij ook verliesgevende verzekeringen gingen verkopen. Enkele producten van ons zijn namelijk bij andere verzekeraars verliesgevend. Ik heb ze uitgelegd hoe goedkoop wij werken met onze kleine staf en onze beperkte kantoorruimte. Dat het product bij de één verliesgevend is, hoeft niet te betekenen dat het bij de ander ook onder de streep blijft.
Ze hadden trouwens ook heel vreemde vragen. Bijvoorbeeld of onze certificerend actuaris ook verstand had van verzekeringen. Zouden er ook certificerend actuarissen zijn die niets van verzekeringen weten?, vraag ik me dan af.”
Distributiekanaal
Paerel Leven gaat, zegt Kluft, met een aantal normale lijfrenteproducten de markt op, maar zal die net wat scherper kunnen aanbieden dan anderen. De levensverzekering zal worden aangeboden via het intermediair. Omdat het bedienen van de onderkant van de markt heel intensief is, is naast efficiency ook het distributiekanaal heel belangrijk, vindt hij. “Als klein bedrijf kun je natuurlijk nooit duizenden tussenpersonen bereiken. Inkoopcombinaties zijn voor ons de perfecte oplossing. Toen die op de markt kwamen, had ik meteen het idee dat dit voor ons uitstekende afzetkanalen zouden kunnen zijn.”
Hoewel hij veel belang hecht aan het intermediair, vindt hij dat sommige tussenpersonen overvragen. “Sommige tarieven komen voor mij in de buurt van diefstal. Als ze met mij willen samenwerken, heb ik liever dat ze komen voorrijden in een Golf dan in een Jaguar.”
Snelle verwerking
De toegevoegde waarde van Paerel Leven is ook de snelle verwerking van de polis, aldus Kluft. “Laatst meldde een verzekeraar dat de achterstand in de verwerking van polissen is teruggebracht van één jaar en negen maanden naar één jaar en zes maanden. Hoe durven ze het eigenlijk te schrijven. Via Uniserv denken wij de polis gewoon op tijd te kunnen aanbieden, zoals het hoort.”
Kluft verwacht dat hij na twee jaar uit de aanloopkosten zal zijn. “Als de eerste honderd polissen zijn verkocht, geven wij een feestje.”
Drie vragen
Hij zegt geen speciaal systeem te hanteren voor de opbouw van zijn bedrijf. “Ik heb vroeger nooit vastomlijnde ideeën gehad over wat ik wilde bereiken. Mijn manier van zakendoen is eigenlijk gestoeld op twee uitgangspunten. Ik wil werken in de financiële wereld, en ik probeer bij al mijn activiteiten een hoge graad van automatisering te bereiken. De mogelijkheden daarvan fascineren mij enorm, hoewel ik er zelf geen snars verstand van heb. Vaak ga ik gewoon mijn neus achterna. Bij nieuwe ideeën stel ik mezelf wel altijd drie vragen. Eén: stel dat de opbrengst nul is, kan mijn bedrijf dan de kar nog trekken, twee: vind ik het een leuk idee, en drie: spreken de mensen mij aan?”
Wisselende scenario’s
In dit vakgebied moet je voortdurend rekening houden met wisselende scenario’s, vindt hij. De financiële wereld is eigenlijk constant in verandering en wie daar niet op inspeelt, verliest de aansluiting. “Kijk maar naar de beurs”, zegt hij. “In 1962 zag je ’s morgens de bodes af en aan fietsen met pakketjes effecten op de lastdrager. Toen in 1965 het clearing-systeem werd ingevoerd, was iedereen tegen, en werd er zelfs nog gestaakt. Terwijl de handel ook daardoor zo gigantisch is toegenomen dat er vanmorgen op de beurs waarschijnlijk net zo veel is verhandeld is als in het hele jaar 1962.”
Borghols
Kluft werkte ruim twintig jaar voor het hoekmanbedrijf Borghols, vanaf 1967 als directeur. Borghols handelde toen vooral in obligaties van de Bank Nederlandse Gemeenten, en vanaf 1983 ook in opties. De optiebeurs was in 1978 opgericht en had het die eerste jaren bijzonder moeilijk, zegt hij. “Toen ze een beetje op stoom kwamen, zijn wij erin gesprongen. We zijn daarna ook begonnen met opties op staatsleningen en nog later met vreemde valuta.”
Vermogensbeheer
Omdat hij het einde zag naderen van het hoekliedenvak, verkocht hij in 1997 het hoekmansbedrijf. Aangezien er toen geen sprake meer was van conflicterende belangen mocht Borghols zich daarna ook met vermogensbeheer gaan bezighouden. “Wij hebben dat vermogensbeheer meteen al heel anders aangepakt dan de rest van de markt”, zegt hij. “Je kunt namelijk geen commissionair spreken of hij roept dat hij de bovenkant van de markt wil gaan bedienen, barones van links tot rechts en baron zus en zo, het oude geld dus. Ook hier leek het ons veel interessanter om voor de andere kant van de markt te gaan werken. Mensen die door de banken worden uitgekotst omdat hun vermogen te klein is. Dat is overigens nog niet zo makkelijk, omdat je ook hier afhankelijk bent van de kwaliteit van je afzetkanaal. Je kunt moeilijk een bordje op de deur schroeven met de tekst. “Ik ben vermogensbeheerder voor de kleine man. Zo werkt dat natuurlijk niet.”
Vierlander Effecten
Op deze manier heeft Kluft onder de kapstok van Delta Holding stap voor stap aan een sluitend systeem gebouwd. “Borghols doet nu de effectengiro, is dus facilitair bedrijf geworden”, zegt hij. “Voor het vermogensbeheer hebben we Vierlander Effecten. We werken niet met huisfondsen en kunnen dus wereldwijd op zoek gaan naar de fondsen die het best bij de wensen van de klant passen. We houden onze klanten ook altijd op de hoogte van de resultaten van onze beleggingen en melden wat onze verwachtingen zijn.”
Independer
Kluft lijkt een zesde zintuig te hebben voor ideeën en projecten die geld opleveren. Al wil hij dat zelf niet zo noemen. “Soms heb ik alleen maar een vaag idee dat iets interessant kan zijn. Later blijkt dan vaak dat het perfect past bij mijn andere activiteiten.” Zo stapte hij niet alleen in Independer omdat hij het een heel interessant systeem vond, maar ook omdat hij verwachtte dat het ook nog wel op een andere manier te gebruiken zou zijn. Ik ben eigenlijk altijd bezig met de vraag hoe ik mijn activiteiten aan elkaar kan plakken. Dat geldt ook voor Independer. Ga er dus maar van uit dat je binnen afzienbare tijd via Independer effectentransacties kunt doen.”
Binckbank
“Daarbij is het natuurlijk leuk om geld te steken in activiteiten waarin niemand gelooft. Bijvoorbeeld in Binckbank. Niemand zag daar wat in, terwijl iedereen nu toch laaiend enthousiast is over de snelheid, de informatie en de tarieven. Ga maar na: 13.000 nieuwe klanten in zes maanden. Er zijn toch niet veel bedrijven die ze dat na kunnen zeggen.”
Een paar weken terug nam hij bovendien een 100% belang in ‘Your Gift Cards’ een club die elektronische cadeaubonnen op de markt gaat brengen waarmee je ook op internet kunt betalen. Hij is echter nog veel meer geïnteresseerd in de club mensen die hierachter zit. Die zijn namelijk bezig een systeem te ontwikkelen om betalingen te kunnen doen via de mobiele telefoon. “Je belt bijvoorbeeld je postgiro en boekt _ 100 over naar je mobiel. Vanaf dat moment is het gewoon je portemonnee, waarmee je de parkeermeter kunt betalen en een treinkaartje kunt kopen.”
Sportschool
Een heel enkele keer waagt hij zich met zijn investeringen ook op ander terrein. “Op mijn leeftijd moet je een beetje in conditie blijven. Daarom bezoek ik trouw een sportschool hier in de buurt. Het zal je waarschijnlijk niet verbazen, dat ik onlangs ook een belang heb genomen in mijn sportschool”, zegt hij grijnzend.
[Kader]
Jan Kluft is de zoon van een groenteboer in Amsterdam. Na de handelsschool werkte hij op een accountantskantoor. Hij wilde echter liever zelf handelen dan anderen controleren, en kwam via een klant van zijn vader op de beurs terecht. Beleggen is zijn werk en zijn hobby, maar aan lenen doet hij niet. “Wij hebben geen cent vreemd vermogen in de holding zitten. Het enige dat ik ooit heb geleend, is geld van mijn moeder om mijn eerste huis te kopen.”
omdat ze erin zijn geslaagd toch nog gaten te schieten in ons businessplan.”

Reageer op dit artikel