nieuws

‘Geen lang leven voor beleggingshypotheek’

Archief

Beleggingshypotheken zullen geen lang leven zijn beschoren, meent directeur Henny van Herwijnen van de Vereniging Eigen Huis.

In het maandblad Hypothema van BLG Hypotheken zegt Van Herwijnen dat de komende jaren de populariteit van de beleggingshypotheek zal afnemen door onder meer het nieuwe belastingplan 2000. Met name de afschaffing van rente-aftrekmogelijkheden en het opleggen van een rendementsheffing voor belegging met geleend geld zullen de animo doen verminderen, zegt de directeur van de woonconsumentenorganisatie. Niet in de laatste plaats wijst hij op de te verwachten ‘pensioengolf’ vanaf 2010. “Tegen die tijd zullen veel pensioenfondsen en verzekeraars hun in aandelen opgebouwde vermogen veilig stellen. Om de pensioenen uit te keren, zullen veel aandelen moeten worden verkocht. Wat zullen daarvan de gevolgen zijn?”, vraagt Van Herwijnen zich af.
Directeur Dick Westendorp van de Consumentenbond is bevreesd dat het beleggen met als onderpand het eigen huis tot financiële problemen zal gaan leiden. Als de hypotheekrente gaat stijgen, zullen de woonlasten fors toenemen, dalen de huizen in waarde, en zakken de aandelenkoersen in, aldus het doemscenario van Westendorp. “Het opgebouwde vermogen kan daardoor flink slinken. Dit kun je alleen oplossen met extra premiestortingen die zorgen voor nog hogere lasten”, meent Westendorp. Hij vindt beleggen met geleend geld alleen verstandig als hypotheekgevers een financiële buffer hebben. Is die er niet, dan is naar zijn mening de spaarhypotheek een veiliger financieringsvorm.

Reageer op dit artikel