nieuws

Gedragscode NVA voor privacywet

Archief

De NVA werkt aan een ‘gedragscode persoonsgegevens’ om leden te laten voldoen aan de verplichtingen op het gebied van privacybescherming.

De nieuwe Wet bescherming persoonsgegevens (WBP) – vervanger van de Wet persoonsregistraties – stelt eisen aan de wijze waarop bedrijven met persoonsgegevens omgaan. Voor assurantie-intermediairs is uitwisseling van klantgegevens vooral aan de orde bij employee-benefits.
De nieuwe privacywet is vrij abstract en behoeft enige specifieke uitleg. De NVA hoopt via de gedragscode assurantiekantoren een handleiding te geven voor het naleven van de WBP. De code zal ter goedkeuring worden voorgelegd aan de Registratiekamer. Voor consumenten komt er een samenvatting in tien basisregels.
Verzekeraars
Het Verbond van Verzekeraars heeft in een circulaire maatschappijen geadviseerd een privacy-statement op te nemen op hun internetpagina’s. Verzekeraars zouden daarmee hun klanten moeten informeren over het gehanteerde beleid op het gebied van persoonsgegevens. Het statement kan worden afgeleid van de in 1998 opgestelde ‘Gedragscode verwerking persoonsgegevens verzekeringsbedrijf’, die is goedgekeurd door de Registratiekamer.

Reageer op dit artikel