nieuws

Gebundelde consumentenclubs bekijken juridische stappen

Archief

De Consumentenbond, de Vereniging Eigen Huis en de Vereniging van Effectenbezitters hebben hun krachten gebundeld in de affaire rond beleggingsverzekeringen. Ontevreden verzekeringsnemers kunnen hun klachten voortaan kwijt op www.polisopheldering.nl.

Bij het initiatief hebben zich ook advocaat William Schonewille en internetbedrijf Independer aangesloten. Schonewille had zich al verbonden aan de klachtenverzameling door televisieprogramma Radar. Via die website heeft hij al 25.000 dossiers verzameld.
De Vereniging Consument & Geldzaken (C&G) doet niet mee aan het initiatief. “We werken al sinds 1994 anders dan de Consumentenbond, dus het is ook niet waarschijnlijk dat we aansluiten”, zegt Anton Weenink namens C&G. “Verder vinden we dat Schonewille de Dexia-zaak niet zo goed heeft aangepakt.”
C&G heeft sinds een maand de website www.beleggingspolisclaim.nl in de lucht. Via die weg hebben zich inmiddels tweeduizend leden aangemeld met een klacht over een beleggingsverzekering.
Overmijdelijk
De clubs achter polisopheldering.nl zeggen onderzoek te gaan doen “naar de kosten en premies die verzekeraars in rekening brengen en hebben gebracht bij afgesloten beleggingsverzekeringen”. De belangrijkste elementen betreffen “de transparantie inzake de kostenstructuur en de premie afdracht in combinatie met de informatieverstrekking hierover”.
“Het platform zal daartoe brochure- en advertentieteksten, offertes, contracten en toelichtingen van de aanbieders kritisch bestuderen”, zo heet het. “Als sprake is van stelselmatige foutieve of onvolledige informatieverstrekking, zal de mogelijkheid van juridische stappen worden onderzocht.
Volgens Weenink van C&G zijn rechtszaken “onvermijdelijk” geworden. “De commissie De Ruiter heeft alleen mandaat voor toekomstige polissen en het Verbond van Verzekeraars wijst schikkingen voor lopende polissen af.”

Reageer op dit artikel