nieuws

Gebonden tussenpersonen Aegon onderhandelen over loskoppeling

Archief

De organisatie van gebonden tussenpersonen VAK is in onderhandeling met Aegon over volledige loskoppeling van deze maatschappij. Over het beleidsplan waarin de zelfstandige positie van de VAK is vastgelegd, moeten de circa 300 leden-kantoren zich op de eerstvolgende ledenvergadering van 21 juni definitief uitspreken.

De loskoppeling van de VAK-kantoren is ingegeven door de opheffing van Aegon Gemengd Bedrijf, de groep van 500 agentuurgebonden tussenpersonen, in het kader van de vorming van business units door de maatschappij.
Aegon Gemengd Bedrijf werd volledig geïntegreerd in het gewone tussenpersonenbestand van Aegon. De 500 kantoren blijven vooralsnog contractueel verplicht circa 80% van hun nieuwe produktie onder te brengen bij hun ‘primaire maatschappij’. Als tegenprestatie biedt Aegon diverse faciliteiten, waaronder een aov, een premievrij pensioen, ondersteuning op het gebied van automatisering, en commerciële ondersteuning.
Volwaardig partnership
Binnen de groep van 500 kantoren van het voormalige Aegon Gemengd Bedrijf is tweederde aangesloten bij de VAK, een uit 1945 daterende vereniging van gebonden agenten van verzekeraar AGO, die is gefuseerd met Ennia tot Aegon.
“Deze kantoren doen hun zaken met Aegon op basis van volwaardig partnership”, zegt VAK-adviseur mr A.F. Bosma, zelf directeur van assurantiebedrijf Bosma Advies in Hoofddorp, en ooit voorzitter van de NBvA.
Bosma, nu onder meer lid van de Vereniging Aegon, noemt zichzelf “een verzorger die met spons en emmer water langs de zijlijn staat”. Hij adviseert de VAK in de te volgen koers en de onderhandelingen met Aegon. “Ik spreek de talen van beide partijen”.
Volgens Bosma hebben Aegon en VAK de overtuiging, dat de onderhandelingen tot een goed einde zullen worden gebracht. “Aegon wil natuurlijk haar verkoopkracht en verkooppunten behouden. De VAK wil echter los van de maatschappij opereren. Aanvankelijk waren de standpunten erg oppositioneel, maar sinds begin dit jaar is er zicht op het bereiken van een consensus. De gesprekken verlopen nu dan ook in goede harmonie.”
‘Niet op straat gooien’
Voorzitter L. van Roekel van de VAK wil desgevraagd inhoudelijk niet al te diep ingaan op de plannen van zijn vereniging. “Ik wil ons beleidsplan nu nog niet op straat gooien.” Wel erkent hij dat de VAK streeft naar een zelfstandige positie, los van Aegon.
In een toelichting op dat streven zegt Van Roekel, dat de contractuele verplichte ondersteuning door Aegon aan de aangesloten assurantiekantoren van de VAK “in het gedrang is gekomen” sinds de opheffing van Aegon Gemengd Bedrijf en de integratie in het gewone tussenpersonenbestand van de maatschappij. “Aegon levert dezelfde ondersteuning nu ook aan het assurantiekantoor op de hoek. Dat is haar goed recht, maar wat onderscheidt ons dan nog van het overige intermediair? Dan willen we liever ook helemaal vrij komen te staan van Aegon.”
‘Dooiefondsjasje’ uitgetrokken
Volgens Van Roekel is de vereniging rijp voor een zelfstandige positie. Bij de laatste ledenvergadering in januari dit jaar zouden 140 aanwezige kantoren zich unaniem hebben uitgesproken voor loskoppeling van Aegon. “We zijn uitgegroeid tot een club van volwaardige kantoren die hun ‘dooiefondsjasje’ al lang hebben uitgetrokken. Dat verdient toch ook een stukje erkenning in de Nederlandse markt”, aldus Van Roekel.
De VAK claimt in december vorig jaar met de NVA te hebben gesproken over zijn beleidsplan. Ook met de NBvA was een gesprek gepland, maar dat kon niet doorgaan. “De VAK kwam op het laatste moment met een extra voorwaarde die we niet konden accepteren”, zegt een woordvoerder van de NBvA desgevraagd. Van Roekel laat weten, dat de VAK op korte termijn alsnog met de standsorganisatie rond de tafel wil gaan zitten.

Reageer op dit artikel