nieuws

Fusie Delta Lloyd en Nuts- Ohra deze zomer afgerond

Archief

Delta Lloyd en Nuts-Ohra voeren gesprekken over een fusie met ingang van uiterlijk deze zomer. Mocht er een akkoord komen, dan wordt de nieuwe combinatie naar brutopremie de vierde (bank)verzekeraar van ons land.

De samenwerking op exclusieve basis, zoals de fusie wordt omschreven, zijn volgens Delta Lloyd en Nuts- Ohra noodzakelijk om meer schaalgrootte te creëren met het oog op de concurrentiepositie in binnen- en buitenland. “De besprekingen lopen al enige jaren”, zegt Hans-Eric Jansen, bestuursvoorzitter van Delta Lloyd, én beoogd eerste man van de nieuwe combinatie.
Jansen erkent dat Delta Lloyd nadrukkelijker in beeld is gekomen na het afketsen van de fusie van Nuts-Ohra met Van Lanschot Bankiers. “Toen zijn we van die kant verzocht om serieuzer over samenwerking op basis van gelijkwaardigheid door te praten.” De kans dat – naar het voorbeeld van Van Lanschot – de deal op het laatste moment niet doorgaat, acht Jansen “erg klein”. Zijn collega van Nuts-Ohra, Thom Roos, was niet bereikbaar voor commentaar.
Vier divisies
Als er een definitieve overeenstemming komt, krijgt de nieuwe bankverzekeringsgroep vier divisies met daarboven een holding. Alle intermediairactiviteiten worden ondergebracht bij de werkmaatschappijen Delta Lloyd en Nuts. De directe verkoopactiviteiten van het Nationaal Spaarfonds (inclusief Noord-Braband) worden toegeschoven aan direct-writer Ohra. De activiteiten van Delta Lloyd Bank en Ohra Bank worden samengevoegd binnen een te vormen bankpoot. De laatste pijler van de nieuwe combinatie zal bestaan uit internationale activiteiten (nu Berlinische Leben). Overigens, is het niet de verwachting dat er ‘merken’ uit de markt verdwijnen. “We gaan er vanuit dat de labels Delta Lloyd, Nuts en Ohra gehandhaafd worden”, zegt een woorvoerder van Delta Lloyd.
Delta Lloyd en Nuts-Ohra zullen na ING, Achmea en Aegon de vierde (bank)verzekeraar vormen met een omzet over 1998 van ruim f 11 mld. In particuliere ziektekosten wordt de groep – gemeten naar brutopremie – de tweede van ons land, achter Zilveren Kruis (Achmea). De samenwerking van Delta Lloyd met ziektekostenverzekeraar Anoz (nu: Agis) hoeft niet op de tocht komen te staan, meent Jansen. “We zullen nog moeten bestuderen wat de gevolgen zullen zijn van deze fusie voor die samenwerking.”
Een interview met Jansen over de strategie van Delta Lloyd in binnen- en buitenland staat op pag. 12. Delta Lloyd/Nuts Ohra 1997 1996 (in f mln, exclusief Berlinische Leben) omzet 9.170 8.601 w.v. brutopremie 5.520 5.216 kosten 1.298 1.142 nettowinst 523 389 Levenbedrijf brutopremie 2.631 2.336 w.v. koopsommen 1.049 935 technisch resultaat 279 279 Schadebedrijf brutopremie 1.310 1.264 technisch resultaat 59 53 Zorgbedrijf brutopremie 2.526 2.542 w.v. particulier 1.580 1.619 technisch resultaat 41 30 Bankbedrijf omzet 63 55 brutowinst 14 17 medewerkers 4.275 4.093

Reageer op dit artikel