nieuws

Friesland Bank groeit ook in verzekeringen

Archief

De Friesland Bank heeft vorig jaar in verzekeringen een gezonde groei doorgemaakt. Ook dit jaar zal de groei aanhouden, mede door de afzet van particuliere pakketpolissen via de bankkantoren, aldus de raad van bestuur bij de presentatie van de jaarcijfers.

Het assurantiebedrijf van Friesland Bank (negentig medewerkers) boekte vorig jaar een provisie-inkomen van f 19,1 (18,5) mln, een groei van 6,4%.
Verreweg het grootste deel kwam uit schadeverzekeringen via het volmachtbedrijf Friesland Bank Assurantiën: f 12,5 mln (+4%). De provisie-omzet uit levensverzekeringen via 60%-pensioenadviesdochter Aecum in Driebergen nam toe met 12% naar f 6,6 mln.
De brutopremie-omzet van Friesland Bank Assurantiën, inclusief Aecum, bedroeg vorig jaar ongeveer f 92,5 mln. De portefeuille schadeverzekeringen was goed voor f 54,5 mln, verdeeld over de branches Ziekte en ongevallen f 10,0 mln, Motorrrijtuigen f 19,0 mln, Transport f 3,0 mln, Brand f 17,0 mln, en Varia f 5,5 mln.
Pakketpolis
Komende maand wil de bank zijn pakketverzekering voor particulieren (zeven dekkingsrubrieken) gaan afzetten via 35 kantoren in Friesland en eigen vestigingen in Groningen, Drenthe, Overijssel en Noord-Holland. “Daarover kunnen we nu niet veel zeggen, maar volgend jaar des te meer”, zei Gerard Delfos van de raad van bestuur optimistisch.
De bank heeft vorig jaar tientallen bankmedewerkers een interne assurantie-opleiding laten volgen, zodat zij zich in toenemende mate kunnen toeleggen op de advisering van particulieren. Het volmachtbedrijf van de bank kan zich daardoor meer richten op bedrijven.
Overigens overweegt Friesland Bank geen samenwerking met een verzekeraar dan wel oprichting van een eigen risicodrager. “Vooralsnog is de bank het beste af met de positie van onafhankelijk intermediair”, verklaarde Delfos. Het assurantiebedrijf werkt samen met diverse verzekeraars, waaronder Aegon, Amev, Avéro, Delta Lloyd, NN, Woudsend, en Zevenwouden.
Hypotheken
De kredietverlening aan particulieren en bedrijven van Friesland Bank steeg met bijna 20% naar f 7,1 (5,9) mld.
De afzet van woninghypotheken groeide met netto f 450 mln, het saldo van f 1 (1) mld nieuwe productie en f 550 mln aan aflossingen. “Veel hypotheken werden vervroegd afgelost in verband met oversluiting naar een nieuwe hypotheek”, aldus Delfos. De uitstaande hypotheekportefeuille nam toe tot f 3 mld.
De aanwas van spaargelden leidde tot een obligo van bijna f 3,0 (2,9) mld. De nettowinst groeide vorig jaar naar f 87,6 (50,4) mln.
De raad van bestuur van Friesland Bank: mr. drs. Age Offringa en mr. Gerard Delfos, die verzekeringen in de portefeuille heeft.

Reageer op dit artikel