nieuws

Fred van Gelder zwijgt over bestemming afkoopsommen

Archief

Waar onder meer de gelden van een aantal stiekem afgekochte levenpolissen zijn gebleven, wil de voormalige Baarnse tussenpersoon Fred van Gelder niet vertellen aan curator René Smink. Dit staat in het derde openbare verslag over het faillissement van Van Gelders bedrijf.

Na op 30 mei vorig jaar failliet te zijn verklaard, heeft Van Gelder zich gedurende zeven maanden schuil gehouden. Onder dreiging van arrestatie door de politie is hij in januari uit zijn schuilplaats gekomen. Maar curator Smink is in een twee uur durend verhoor nog niet veel wijzer van hem geworden.
Onder de schuldenlast van zeker meer dan _ 3,65 mln zit een vordering van een verzekeraar, bij wie ten minste vijf levensverzekeringen zijn afgekocht. Van Gelder (54) erkent dat hij die gelden heeft ontvangen, maar ontkent dat hij de initiatiefnemer van deze actie is geweest. Waar de gelden zijn gebleven, wil hij niet zeggen. De vennootschappen waar de bedragen naar waren overgemaakt, zijn opgeheven “en voor zover zij nog bestaan, hebben zij geen vermogen”.
Portefeuilleverkoop
Het is niet duidelijk of Van Gelder inkomsten uit arbeid geniet. Wel vermeldt de curator dat hij over bewijzen beschikt “dat de heer Van Gelder probeert, onder gebruikmaking van een op naam van zijn echtgenote staande onderneming, hypotheekportefeuilles te verkopen. Hij heeft hiervoor geen valide verklaring gegeven.” Naar eigen zeggen zou Van Gelder geen inkomsten ontvangen en geen bezittingen hebben, ook niet in het buitenland.
Administratie
Na het boekjaar 2002 is er geen deugdelijke administratie meer bijgehouden. “Vanaf het boekjaar 2000 is niet meer voldaan aan de publicatieplicht.”
Van Gelder heeft erkend dat hij wel pensioenpremies bij twee werknemers heeft ingehouden, maar deze nooit aan een pensioenverzekeraar heeft afgedragen.
Medio februari is hij enkele dagen door de politie verhoord “in verband met fraude door koopsommen”. De voorlopige hechtenis is geschorst in afwachting van een zitting.

Reageer op dit artikel